Kurti primio Ragmi Mustafu, razgovori i o pasivizaciji adresa Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu

Foto: Kancelarija kosovskog premijera

O trenutnoj situaciji u tri opštine na jugu Srbije, odnosno Preševskoj dolini, kako je Albanci nazivaju, a posebno o pitanju pasivizacije adresa albanskih stanovnika u ovim opštinama sa albanskom većinom, što je posebno intenzivirano u Medveđi, razgovarali su danas kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Albanskog nacionalnog veća u Srbiji, Ragmi Mustafa sa saradnicima.

Ovom sastanku prisustvovali su, osim Kurtija, i njegov prvi zamenik za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bisljimi )Bislimi), ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) i zamenik ministra finansija, rada i transfera, Iljir Kapiti (Ilir).

Kurti je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da „pomno prati situaciju sa pasivizacijom adresa Albanaca“.

Rekao je da, iako je „Srbija u prošlosti pokušavala da depopuliše opštine sa albanskom većinom nasiljem i tenkovima, sada to čini administrativno“.

„Ova kampanja protiv albanskih stanovnika Preševske doline je neprihvatljiva i treba je zaustaviti što je pre moguće“ kazao je Kurti.

U saopštenju je izdvojeno da se Ragmi Mustafa zahvalio kosovskom premijeru na sredstvima koje je Kurtijeva prethodna vlada izdvojila tokom krize uzrokovane pandemijom.

Prošlog septembra kosovska vlada svojom odlukom osnovala je Kancelariju za pomoć Albancima u ovim srpskim opštinama, da bi potom a na zajedničkoj sednice dve vlade – kosovske i albanske, 2. oktobra prošle godine bio potpisan i Sporazum između kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje „Zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini”.

Kako se u saopštenju navodi, Mustafa je predstavio „razne projekte“ koje opštine sa većinski albanskim stanovništvom u Srbiji imaju nameru da primene, ali nije precizirano i koji su to projekti.

Saradnja između kosovskih vlasti i rukovodstava u opštinama na jugu Srbije će se intenzivirati kako bi se poboljšao položaj Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.