Kosovska vlada osniva Kancelariju za pomoć građanima Preševa, Medveđe i Bujanovca

Vlada Kosova

Kosovska vlada odlučila je na današnjoj 33. sednici da osnuje „Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline“ u sklopu kabineta kosovskog premijera, saopšteno je iz kosovske vlade.

Preko ove kancelarije, kako se navodi, preduzimaće se neophodne mere za olakšavanje i poboljšanje života građana koji žive u ovim opštinama na jugu Srbije u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije.

„Kancelarija će se baviti i drugim pitanjima koja nisu navedena u ovoj odluci, ali koja se javljaju kao zahtevi i eventualne potrebe građana koji žive u Preševskoj dolini“, dodaje se u saopštenju.

Kosovski ministar pravde, Seljim Seljimi (Selim Selimi), komentarisao je danas najavu o otvaranju „Kancelarije za pružanje pomoći građanima Preševske doline“, poručivši da jo to „sjajna vest“  za građane Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Saopštio je da će biti obezbeđen i zajednički fond za podršku građanima koji žive u ovom području.

„Ovo pokazuje našu ozbiljnost u stvaranju boljih uslova za život ljudi u Preševskoj dolini“, poručio je Seljimi u objavi na Tviteru.

Na današnjoj sednici vlade usvojena je odluka o dodeli budžetskih sredstava za sprovođenje Programa za ekonomski oporavak, u iznosu od 87 miliona evra.

Vlada je odobrila planiranje i sprovođenje Programa za ekonomski oporavak u sklopu mere deset, a s ciljem pružanja finansijske podrške projektima i inicijativama usmerenim na poboljšanje položaja žena u društvu i privredi.

Kosovski ministar za rad i socijalnu zaštitu, Skender Rečica (Skender Reçica), saopštio je danas da je vlada odlučila da alocira 7.5 miliona evra, te da će u periodu oktobar – decembar 2020. korisnicima socijalne pomoći biti isplaćenja duplirana davanja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Odobrenje kosovske vlade dobila je i Odluka za sprovođenje programa ekonomskog oporavka u poljoprivrednom sektoru, Mera 4.

Ovim je udvostručen budžet za direktna plaćanja (subvencije) za 2020. godinu, za svaku kulturu predviđenu Programom direktnih plaćanja za ovu godinu.

Na današnjoj sednici odobren je i Plan za sprovođenje Programa ekonomskog oporavka, Mera 8, „Podrška postojećim i novim programima koji se odnose na regionalni razvoj preko Ministarstva za regionalni razvoj, a koji utiču na uravnoteženi regionalni razvoj“ .

Kosovska vlada je u principu odobrila nacrte sporazuma, memoranduma i drugih dokumenata za koje se očekuju da budu potpisani na zajedničkom sastanku između kosovske i vlade Albanije 2. oktobra u Skadru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.