Na Kosovu obeležavaju „Dan predsednika“: Četvorka u „Muzeju nezavisnosti“

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U okviru Dana predsednika, predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu, zajedno sa bivšim predsednicima Fatmirom Sejdiuom, Bedžet Pacolijem (Behgjet Pacolli) i Atifetom Jahjagom, posetila je Muzej nezavisnosti „Dr. Ibrahim Rugova“ u Prištini.

Tokom ove posete, četvorica predsednika Kosova upoznali su se sa doprinosom koji su dali bivši predsednik Ibrahim Rugova i saradnici tokom 90-ih godina prošlog veka, koji se ogledao kroz izložbu „Nenasilni otpor Kosova 1989-1999″.

Predsednica Osmani-Sadriu kazala je ovom prilikom da ovaj muzej nosi na svojim plećima mnoge važne događaje koji su utrli put nezavisnosti Kosova.

„U ovoj maloj kući dešavaju se mnogi događaji, ali to je imalo veliki uticaj. Ovaj muzej je posvećen velikim naporima koji su kulminirali proglašenjem nezavisnosti Kosova, tim naporima, koji su kulminirali i zahvaljujući predsedniku Ibrahimu Rugovi. Videli smo veliku štetu koju su srpske snage nanele ovoj kući 1999. godine, u kojoj je ostala samo predsednikova fotografija, ali zahvaljujući njegovim prijateljima sačuvano je mnogo materijala koji dokazuju ono što je u ovoj kući urađeno“, rekla je predsednica Osmani-Sadriu.

Bivši predsednik Fatmir Sejdiu rekao je da izložbe koje odražavaju doprinos dat 90-ih godina prošlog veka i koje su se odvijale u ovoj kući treba tačno da predstave sve događaje i doprinos mnogih ličnosti koje je ubio režim.

Rekao je da sav rad, artefakti, video zapisi, snimci i drugi materijali koji su nastali u ovoj kući treba vratiti u ovaj muzej.

“Otuda su stizale vesti o tome šta se dešavalo širom Kosova. Bilo je 2000 doušnika na dnevnom nivou koji su pružali vesti koje su zatim distribuirane na po nekoliko minuta u najpoznatijim svetskim centrima. Mnogi aktivisti su ubijeni i pretučeni. Trebalo bi da postoje stalne izložbe koje će odražavati sve te događaje“, rekao je Sejdiu.

U međuvremenu, bivši predsednik Bedžet Pacoli kazao je da je nezavisnost usko povezana sa LDK i da treba da odražava sav posao urađen tokom tih godina.

Rekao je da bi Kosovo trebalo da ima muzej genocida.

“Krajem 90-ih u Ruandi je otvoren muzej ‘Genocid dvadesetog veka’. Imao sam priliku odavde da nosim materijal i da montiram video. Sada postoje tri ugla, genocid u Ruandi, u Bosni i na Kosovu. To je video koji se uvek pokreće. Želeo sam da ga imam ovde na Kosovu za ono što se dogodilo na Kosovu, jer se dogodio pravi genocid“, rekao je bivši predsednik Pacoli.

Muzejska kuća nezavisnosti „Dr. Ibrahim Rugova“ osnovana je u bivšoj zgradi Lige pisaca Kosova, koja je tokom 1990-1999 služila kao sedište predsednika Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.