Kurti: Preko 12 miliona evra kapitalnih investicija za većinski srpske opštine

Uoči Nove Godine, kosovski premijer se obratio nealbancima na Kosovu, kao nevećinskim zajednicama, kako je saopštio njegov kabinet.

Obrativši se na srpskom jeziku prvo Romima, Aškalijama i Egipćanima, naveo je sinoć da su baš oni bili „tradicionalno nedovoljno zastupljeni u srednjim školama i visokom obrazovanju“.

Za njih je, ističe Kurti, obezbeđeno 498 stipendija za srednjoškolce i 55 za studente, te da je u obrazovne centre uloženo oko 200.000 evra. Preko toga, navodi Kurti, sastao se sa „mnogim od njih ovog meseca da čujem od njih o njihovim dostignućima i snovima“.

Formirana je i međuagencijska radna grupa za prevenciju ranog braka, jer Kurti ne želi da „bilo koja devojčica ili dečak napusti školu“.

Potom je izlistao broj projekata – 88, utvrdivši da se radi o udvostručenoj podršci za ove zajednice. Spomenuo je i da je odštampano 10 knjiga koje nisu na albanskom jeziku. Tu je i sport, odnosno učešće onih koji nisu Albanci u sportske programe: „Umetnost u školi“, „Pravo ka planini“ i „Kosovo država džudoa“.

Od njega saznajemo da je kreirana i platforma na kojoj se prijavljuju slučajevi diskriminacije protiv ove populacije.

„Za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, nastavili smo da radimo sa međuinstitucionalnim timom na poštovanju kvota i njihovom zapošljavanju u javnim institucijama“, navodi Kurti.

Na red su, potom, došli Srbi:

„Ove godine smo ponovo pokrenuli proces verifikacije diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici, čime smo ponudili više novih mogućnosti za zapošljavanje nosiocima ovih diploma. Takođe, pripremili smo i pravni osnov za proširenje rada komisije kako bi se od naredne godine uključila i verifikacija srednjoškolskih diploma“.

Potvrdio je da je vlada u Prištini uložila i u poštovanje zakona o upotrebi jezika, kroz Kancelariju za „kontrolu i usaglašavanje jezika“ pri njegovom kabinetu i Program balkanskih studija na Univerzitetu u Prištini za obuku budućih prevodilaca.

„Svesni značaja Kancelarije poverenika za jezike, obezbedili smo da se njen budžet utrostruči za narednu godinu za projekte sa NVO koje direktno rade na obezbeđivanju pune primene Zakona o jezicima“.

Nisu izostala ni ulaganja u infrastrukturu. Tvrdi da je ukupna vrednost kapitalnih investicija planiranih za opštine sa srpskom većinom bila preko 12 miliona evra.

„Preko Ministarstva za Lokalnu samoupravu, za infrastrukturne projekte za nevećinske zajednice dodeljeno je milion evra, a za izgradnju ili renoviranje kuća nevećinskih zajednica po opštinama, tri miliona evra“, tvrdi Kurti.

U četiri severne opštine, skoro godinu dana na vlasti su albanski gradonačelnici kojima većinsko srpsko stanovništvo, uz međunarodnu zajednicu, spočitava legitimitet. I dok se sa te strane šalju signali da se oni smene, ova rukovodstva mesecima aktivno deluju na terenu, sa odlukama koje se neposredno tiču interesa pre svega većinske – albanske zajednice.

Ukupno je 618 porodica iz nevećinskih zajednica koje su dobile sredstva za nove ili renovirane kuće, Kurtijev je podatak.

Očekuje se da ovaj program bude nastavljen i sledeće godine.

I kosovski premijer poručuje da se pozitivni trendovi, u mandatu ove vlade u Prištini, dešavaju po prvi put.

„Ove godine smo po prvi put izdvojili poseban fond za nevećinske zajednice u vrednosti od tri miliona evra. Sa njima smo, preko Ministarstva za zajednice i povratak, finansirali 259 grantova za poljoprivrednike, preduzeća i nevladine organizacije u cilju promovisanja zapošljavanja u ovim zajednicama. Rezultati i dostignuća u 2023. za nas će biti motivacija za narednu godinu. Naša vlada služi zajedno sa vama i za vas. Zato vas pozivam da što više sarađujete sa nama“, uz čestitke za Novu Godinu poručio je Aljbin Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.