Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU na Kosovu, pokrenulo je program restauriranja 21 kulturnog spomenika na Kosovu, među kojima su i tri objekta SPC.„Naše kulturno nasleđe je univerzalno, ujedinjuje ljude, održava mir i pomaže ekonomiji, zahvalni smo na saradnji“, poručili su iz ovog ministarstva u objavi na Tviteru. U dokumentu koji je objavio Čeku može se videti da su programom obuhvaćeni Manastir Draganac, Crkva Svete Bogorodice u Kamenici i manastir Tamnica.

Tačno se zna čije je šta što se tiče kulturnog nasleđa. Samo zlonamerni hoće da se i prema tome odnose kao prema teritoriji, objektu ili stvari a to uopšte nije isto. Nikakve granice ili administrativne linije ne mogu odvojiti i odseći duhovno i kulturno nasleđe. Svako ima svoje, i to je normalno jer smo po tome i različiti, i uopšte nema potrebe zbog političkog interesa prisvajati tuđe. Dovoljno je i pošteno samo to tuđe poštovati.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić smatra da je trenutno stanje u dijalogu Beograda i Prištine „direktna posledica institucionalne krize i dezorijentacije unutar EU, nedostatka autoriteta i nedovoljne snage međunarodnih pregovarača i medijatora“. On je mišljenja da će Kurti formalno demonstrirati spremnost na dijalog, a suštinski kupovati vreme, za koje Ljajić smatra da je saveznik Prištine.

Baš mi nije jasno šta je to danas bolje nego što će biti sutra pa treba požuriti sa rešenjem. Posle svih popuštanja, predaje institucija u administrativnim linijama koje čuva NATO pakt sasvim je besmisleno grabiti vreme. Bolje je čuvati postojeće, vraćati raseljene, uništenu im i uzurpiranu imovinu i biti strpljiv.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.