Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Organizacije okupljene u inicijativi Open izrazile su zabrinutost povodom objave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, u vezi sa eksplozijom u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je 8. aprila 2012. godine poginuo Selver Haradinaj. Kosovski premijer oglasio se juče na Fejsbuku navodeći da je prošlo deset godina od, kako je kazao, terorističkog napada u kojem je Haradinaj ubijen, a njegova supruga i dvoje dece povređeno. Kurti navodi da krivci nisu poznati ali i dodaje: „Zvaničnici za sprovođenje zakona su tada rekli da napad može imati etničku pozadinu i da su ga možda izvele srpske ilegalne i kriminalne strukture“. Navodi kosovskog premijera, naišli su danas na osudu i zabrinutost organizacija okupljenih oko inicijative Open. Zatražili su hitno razjašnjenje Kosovske policije ali i EULEX-a koji je tada učestvovao u istrazi. „Iako u najranijim fazama potencijalni etnički motivi ovog zločina nije bio eliminisan, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi (Bajram Rexhepi) osporio je kasnije te sumnje navodeći da rezultati tadašnje istrage ukazuju da nije reč o etnički motivisanom zločinu. Ipak kosovski premijer Albin Kurti, ponovio je ocenu da se radi o ‘terorističkom’ napadu sa potencijalnom etnički motivisanom pozadinom“, naveli su u svojoj reakciji.

Isto toliko koliko nema smisla Kurtijeva ocena da se radilo o terorističkom napadu i potenciranje izjava nekih (?!?) tadašnjih zvaničnika, za sprovođenje zakona, koji su rekli (?!?) da napad može imati etničku pozadinu i da su ga “možda” izvele srpske ilegalne i kriminalne strukture, isto toliko nemaju smisla ni izjave Bajrama Redžepija o motivima zločina, jer istraga nije dala nikakve rezultate, pa ako nisu otkriveni počinioci ni motivi, onda nisu i ne mogu se izvoditi zaključci. Jedino ispravno u svemu jeste reakcija inicijative “Open” koja traži od policije i EULEX-a da situaciju istragom razjasne, a potpuno neispravno, odnosno tendenciozno i štetno, odnosno zla namera sadašnjeg premijera, jeste da u inače etnički rovitoj situaciji uz ocenu “možda” jasno pokušava da pokrene još jedan talas međuetničke mržnje.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, sastao se ove nedelje sa američkim predsednikom, Džozefom Bajdenom. Nekadašnji direktor Kancelarije za KiM oglasio se na Tviteru navodeći da je bio u pitanju kraći susret u Beloj kući, gde je ujedno imao čast i da se upiše u zvaničnu Knjigu gostiju. „Visoko cenimo ovaj gest poštovanja prema Srbiji i našim 140 godina dugim odnosima koji poslednjih godina beleže kontinuirani trend rasta u brojnim oblastima“, poručio je Đurić. On je takođe naveo da je Srbija odgovoran i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici, te da nastavlja da dosledno sprovodi politiku regionalne stabilnosti, zalažući se za mir i prosperitet celog Zapadnog Balkana. „Nastavkom marljivog rada na ekonomskom razvoju, reformama i modernizaciji, vraćamo dug sebi, ali i stičemo poštovanje drugih, ocenjuje ovaj ambasador. Đurić ujedno smatra da će sa Vučićem na čelu Srbija da nastavi da jača saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Sve ove hvalospeve, kao kada je u Briselu oglašavao pobedu od 5:0, izrekao je, ovaj smešni “diplomata”, ne Bajdenu, nego nama. Mislim, ne meni i sličnima, nego naivnom delu naroda. On je kao pomenuo 140 godina dobrih odnosa sa kontinuiranim napretkom i rastom, konstatovao da je ova vlast u Srbiji odgovoran i pouzdan partner, pa da ta vlast dosledno sprovodi politiku regionalne stabilnosti, pa je veličao marljiv rad te vlasti na razvoju, reformama i modernizaciji, pa je sam konstatovao da je Srbija pod ovom vlašću stekla poštovanje drugih i na kraju je zaključio da ništa ne bi bilo i neće biti bez Vučića na čelu. E sve je to on nama rekao putem medija tako kao da je to govorio Bajdenu, ali šta god da mu je rekao, siguran sam da mu je ovaj odgovorio da idu na sednicu UN i da glasaju da se Rusija izbaci iz Saveta UN za ljudska prava i da se ne igraju. Što su ovi i uradili.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.