Kurti po interesovanju za pasoše i preregistraciju procenio da ga ima i za integraciju

To što je 3,260 vlasnika automobila sa KM tablicama preregistrovalo svoja vozila na RKS, za Kurtija je znak interesovanja za integracijom. Premda nije naveo da se radi o tablicama KM, odnosno tablicama srpskih gradova na Kosovu, da su u pitanju ova vozila dokazuje poklapanje broja sa prethodnim podacima iz policije. Međutim, Kurti je, u video obraćanju na srpskom, naveo još razloga zbog kojih on procenjuje da građani veruju u bolje Kosovo i da se „integrišu“.

„Ove nedelje sam bio domaćin posete Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa zahtevom Kosova za pridruživanjem Savetu Evrope. Znamo da članstvo donosi prednosti, posebno pripadnicima nevećinskih zajednica, u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu. S toga smo i posvećeni aplikaciji za članstvom kao najboljem načinu da obezbedimo zaštitu prava svih na Kosovu“, naveo je Kurti.

Kaže da su posete usledile u vreme kada građani Kosova prihvataju svoj evropski identitet.

„Ne samo u smislu upravljanja i društva, već i sa šansom da se fizički približe našim evropskim susedima zbog vizne liberalizacije“, navodi dalje Kurti, govoreći o povećanju interesovanja za kosovske pasoše koji će od 1. januara biti bezvizni.

„Građani Kosova koji žele da posete svoje porodice i iz prve ruke vide kulturu zemalja šengenskog regiona biće slobodni da putuju bez viznog režima od 1. januara. Zadovoljstvo nam je što se interesovanje za korišćenje ove mogućnosti proteže širom zemlje, od samog severa do juga, sa porastom od oko 30% zahteva za biometrijskim pasošima ove godine u odnosu na prošlu“.

Na kraju je svoje obraćanje začinio najnovijom statistikom o preregistravanim automobilima.

„S obzirom na preko 3260 vlasnika automobila do sada, koji su od početka novembra zamenili svoje registarske tablice za tablice Republike Kosova, primećujemo interesovanje za integracijom, kao što i shvatamo i znamo da je isto u interesu svakog građanina Kosova. Sve nas. Zajedno. U svetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali veru u bolje Kosovo. Puno pozdrava i želim vam svako dobro“, poručio je Kurti u svojoj najnovijoj video razglednici na srpskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.