Mladi policajac Albanac odbijen za rad u Preševu, političari s juga o diskriminaciji, Mijačić policajcu pružio podršku

presevo

Mladi policajac iz Preševa koji je školovanje završio u Beogradu aplicirao je za posao u policijskoj stanici u Preševu, međutim, odbijen je uz obrazloženje da ovoj stanici nisu potrebni radnici, piše JUGpress. Listale su se potom reakcije albanskih političara iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji tvrde da se „nastavlja sa kršenjem prava Albanaca“. 

Kako piše JUGpress, radi se o Ahmetu Bećiriju koji je aplicirao za posao u policijskoj stanici u Preševu.

On je odbijen, navode dalje, uz obrazloženje „da im nisu potrebni novi ljudi“, piše dalje ovaj medij.

Ističu i da je ovaj mladi policajac o slučaju obavestio i ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, kao i Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, međutim – to ništa nije promenilo.

„I dalje je bez posla za koji se školovao u Beogradu“, navodi JUGpress.

Sa druge strane, isti medij izvestio je i da je ministar Gašić pre dva dana uručio 161 rešenje o stalnom radnom odnosu u MUP-u Srbije za isto toliko osoba, a da među njima nije bio Ahmet Bećiri.

Listale su se potom reakcije albanskih političara iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji su jednoglasno tvrdili da se zapravo nastavlja „diskriminacija Albanaca“ u ovom delu Srbije.

Sinani: Srbija dosledno krši elementarna prava Albanaca

Reagovala je potom Ardita Sinani, bivša predsednica opštine Preševo navodeći razloge koje izneo JUGpress.

Ona ujedno tvrdi da se radi o policajcu koji je završio osnovne i master studije, kao i specijalizaciju u Kriminalističkoj akademiji u Beogradu.

„Prošlo je više od mesec dana od kada je Ahmet, koji ispunjava sve uslove za prijem u radni odnos u policijskoj stanici u Preševu, odbijen sa obrazloženjem da nam ‘trenutno ne treba radnik'“, napisala je Sinani na društvenoj mreži X uz objavljenu fotografiju ovog policajca.

Za razliku od JUGpressa, Sinani tvrdi da je u prethodne dve nedelje u radni odnos primljeno 162 policajaca.

Sinani navodi i da se radi o policajcu koji je u ovoj stanici radio pod ugovorom na određeno vreme, te da je „cenjen“ od strane stanovništva u Preševu.

Ona je ujedno iznela i podatke o broju policijaca u ovoj stanici, a koji se tiču nacionalnosti.

„Od ukupno 248 pripadnika policije u stanici u Preševu, samo 125 je albanske nacionalnosti, što je u flagrantnoj nesrazmeri sa procentom stanovništva u ovoj opštini“, navela je Sinani.

Ujedno poručuje i da je ovaj slučaj „dokaz“ da Srbija „dosledno i u svakoj sferi života drastično krši elementarna prava Albanaca“ u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Kamberi: Cenjen od stanovništva, kvalifikovan u struci i nepoželjan u institucijama

Ponovivši kvalifikacije policajca Ahmeta Bećirija, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, tvrdi da one za državu – „nisu dovoljne“, kao ni stručna spremaa, entuzijazam i volja za radom.

Prema njegovim rečima, Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe se „sve više zatvaraju vrata“ državnih institucija i organa.

„Doktori koji su diskriminisani juče, a Ahmeti zapostavljen danas, biće deo mozaika koji najbolje oslikava diskriminaciju koja se i dalje sprovodi prema Albancima“, napisao je Kamberi na Fejsbuku, takođe uz objavljenu fotografiju policajca.

Ističe i da „ćutanje legitimiše akcije“, te da:

„Podizanje glasa za ovo ostaje naša jedina opcija“.

Mijačić: Bećiri je školovani policajac, zaslužio je šansu za rad u policiji

Povodom ovih navoda, oglasio se i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU – poglavlje 35, Dragiša Mijačić, navodeći da Ahmet Bećiri zaslužuje šansu za rad.

Tvrdi i da postoji opravdana sumnja sistemskog ograničenja zapošljavanja Albanaca sa juga u institucijama Republike Srbije.

„Pre svega u policiji, zdravstvu, školstvu, poreskoj upravi carini itd.“, napisao je Mijačić na društvenoj mreži X.

Poručio je i da je Ahmet Bećiri školovan policijac koji je zaslužio šansu za rad u policiji.

Povodom ovih navoda, KoSSev portal se upitom obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, međutim, do objavljivanja ove vesti, odgovor nismo dobili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.