Kurti: „20.000 žrtava seksualnog nasilja – deo genocida Srbije“; Petković: Prestanite sa lažima, broj je 20 puta manji

FOTO: KoSSev

„Ima preko 20.000 žena i devojaka, muškaraca i dečaka, koji su silovani tokom rata i to je deo genocida koji smo doživeli od Srbije“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti. „Manipulacija malog tiranina“, odgovorio mu je Petar Petković, poručivši mu da „prestane da laže“.

Kosovski zvaničnici danas su obeležili „Dan sećanja na žrtve seksualnog nasilja“ tokom rata 1999. godine.

Kurti je kazao da su žrtve i oni koji su preživeli ove zločine – žene i devojke, ali i dečaci i muškarci, „platili visoku fizičku, psihološku i emocionalnu cenu za državu i našu slobodu“.

„Vasfija i Širetja (Shyretja) su primeri za celo društvo i naš narod, da se u okviru genocidnog projekta Srbije nad albanskim narodom Kosova razbija ćutanje o monstruoznom zločinu, koji je bio ratno oružje“, rekao je on kod spomenika „Heroina“.

Na kraju je izneo podatak koji uglavnom ističu svi prištinski zvaničnici – da je navodno tokom rata 1999. godine bilo više od 20.000 žrtava silovanja.

„To je deo genocida koji smo doživeli od Srbije“, zaključio je Kurti.

Kosovska predsednica je tokom istog dođaja zatražila pravdu za sve žrtve seksualnog nasilja tokom rata.

„Pravda neće biti zadovoljena dok se zločinci ne privedu pravdi i ne odgovaraju za počinjene zločine. Tragovi zločina srpske vojske i danas opterećuju živote naših građana“, kazala je Osmani, takođe uz tvrdnju – da je „više od 20 hiljada žena silovano od strane snaga genocidnog režima Srbije“.

Dosta više laži Prištine

Oglašavanja kosovskih zvaničnika naišla su na reakciju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

„Dosta više laži Prištine“, poručio im je Petković navodeći da zapravo „Kurti sprovodi genocid, terorizam i separatizam prema Srbima na KiM!“.

Kada je reč o broju žrtava seksualnog nasilja, Petković poručuje da je on mnogo manji i da je reč o „manipulacijai malog tiranina!“

„A kad smo kod istine, izveštaj UN od 1. oktobra 2020. jasno pokazuje da je broj žrtava seksualnog nasilja na KiM dvadeset puta manji nego što Kurti tvrdi.

Petković je ujedno objavio fotografiju, odnosno grafiku, na kojoj pored navoda da je „20.000 žena ove zemlje bilo silovano“, stoji „netačno“ (Fake).

U drugom delu fotografjie nalazi se znak da je reč o tačnim tvrdnjama iz navodnog izeštaja u kojem piše:

„Tokom izveštajnog perioda, komisija Vlade Kosova nadležna za verifikaciju i priznavanje statusa preživelih seksualnog nasilja u sukobu primila je 63 prijave, čime je ukupan broj primljenih prijava od njenog osnivanja, u februaru 2018. godine, iznosio 1.303. Do danas je 846 podnosilaca zahteva (819 žena i 27 muškaraca) dobilo status preživelog, dok su 262 (224) žene i 38 muškaraca odbijeni“.

Izveštaj UN-a na koji se Petković poziva, zapravo prenosi podatke komisije kosovske vlade za verifikaciju i priznavanje statusa preživelih seksualnog nasilja.

Ova komija je od svog nastanka 2018. godine u više navrat produžavala rok za podnošenje prijava, a poslednji put početkom ove godine – do 15. maja 2025.

Najviši prištinski zvaničnici neretko pozivaju žrtve seksualnog nasilja da se prijave kako bi dobile status žrtve.

Šefica ove Komisije, Ljeonora Seljimi, kazala je jula meseca 2022. godine da je do tada ovaj status priznat za 1.217 žena i 57 muškaraca, a da se ukupno prijavilo 1.736 osoba.

Više od godinu dana kasnije, odnosno decembra meseca prošle godine, poslanica u kosovskoj skupštini Duda Balje i predsednica komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja iznela je novi podatak – da je do tada status žrtve dobilo oko 1,700 žena.

Govoreći o zvaničnom broju i cifri od 20.000 silovanih žena, Balje je tada kazala da postoji više razloga zašto se žene ne prijavljuju i ne žele to da učine, te da veruje da je broj žrtava mnogo veći u odnosu na zvaničan.

Otkud brojka od 20.000 silovanih od strane „Miloševićevog režima“?

Broj od 20.000 žena koje su preživele silovanje dolazi iz nekoliko izvora.

Kako je još 2017. godine pisao BIRN, u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije o situaciji u zdravstvenom sektoru na Kosovu, objavljenom 2000. godine, kaže se: “Lokalne organizacije procenjuju da je od 10.000 do 20.000 žena silovano između februara 1998. i juna 1999. godine.”

Lokalna nevladina organizacija, Centar za zaštitu žena i dece, takođe procenjuje da je silovano najmanje 20.000 žena i devojaka. Međutim, ovaj broj nikada nije potvrđen, pa je samim tim i dalje sporan, pisao je ovaj medij.

Atifete Jahjaga, predsednica Kosova u periodu 2011–2016, naznačila je da se do tog broja došlo na osnovu istraživanja koja su sprovele „specijalizovane organizacije i stručnjaci“.

S druge strane, Šivon (Siobhan) Hobs, koja je 2016. predvodila tim UN koji je sačinio izveštaj o položaju žrtve seksualnog nasilja na Kosovu, dovodi to u pitanje.

“Procena da broj iznosi 20.000 bazira se na pogrešnoj primeni formule, ali to je učinjeno u dobroj nameri i sa ograničenim podacima koji su bili na raspolaganju. Nije u pitanju namerna greška. Činjenica je da niko ne zna sa sigurnošću”, kazala je Hobs tada takođe za BIRN.

izveštaju organizacije „Human Rights Watch“ iz 2000. godine „Kosovo: silovanje kao oružje ‘etničkog čišćenja’“ dokumentovano je 96 slučajeva silovanja kosovskih Albanki, koji su se, prema ovom izveštaju, dogodili tokom bombardovanja, i navedeno da je broj ovakvih slučajeva „verovatno bio znatno veći“, te da je „moguće da su neki od ovih slučajeva duplirani od strane lokalnih i međunarodnih organizacija.“
Silovanja su, navedeno je u izveštaju ove organizacije, „u većini dokazano počinile srpske paramilitarne jedinice, koje su nosile različite uniforme,“ te to nisu bili izolovani slučajevi, počinjeni od strane pojedinaca, već pre namerni akti, kao „instrument terorisanja civila, iznuđivanja novca od porodica i namere da se ljudi isele iz svojih kuća.“


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.