Kurti odgovorio Vučiću: Kada Beograd priča o ubistvima i nasilju, oni govore o sebi

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti, nakon obilaska Carine Kosova, odgovorio je na izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića – da se Kosovo sprema za napad na Srbe na Severu.

Kurti je rekao da izjavama u Beogradu o ubistvima i nasilju govore sami za sebe i o njihovoj mašti, a ne za Kosovo, prenosi Gazeta Express.

„Pre svega, na osnovu pobede iz februara prošle godine, ja sam premijer nade i napretka, dok u Srbiji imate predsednika straha i pretnje. Kada u Srbiji govore o nasilju, govore o sebi, ne govore o našoj republici, o nama govore institucije“, rekao je on.

Šef vlade je dalje rekao da je Kosovo za dugoročni mir i stabilnost.

„1. avgust je trebalo da bude potpuno miran, ali 31. jula te barikade su podigli ljudi koji su podsticali i organizovali i finansirali paralelne strukture koje su postale kriminalne bande, tako da kada oni govore – govore sami za sebe, mi smo za dugoročni mir i stabilnost. Mi smo na Carini Kosova 2021, prihode uvećali za preko 30% u odnosu na 2020. Ovde se vidi napredak Kosova. Moramo da zaštitimo ovaj napredak i postoje autokrate koji su zabrinuti zbog napretka Kosova, ne zaboravite kada iz Beograda govore o Kosovu, govore sami za sebe“, rekao je Kurti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nastavio je u četvrtak sa propagandom da se Kosovo „sprema za napad na Sever da ubije Srbe“.

„Upozoravam ih da ovo ne rade“, rekao je Vučić, ne iznoseći nijednu činjenicu.

KoSSev: Kurti je na današnjoj konferenciji za štampu nakon poseti kosovskoj carini kazao i da je vrednost zaplena za ovu godinu porasla na pet miliona, sa 2 miliona kolika je bila prošle godine, prenosi prištinska Koha.

Ujedno je precizirao da su ovogodišnji prihodi Carine povećani za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na ovoj istoj konferenciji kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, kazao je da su, za razliku od prethodnih godina, zaplene krijumčarene robe postale svakodnevica i da se time „šalje poruka švercerima“.

Dijalog zavisi od Beograda, spremni smo za sporazum o uzajamnom priznanju

U međuvremenu je Kurti prokomentarisao i predstojeći sastanak sa Vučićem 18. avgusta u Briselu.

Još jednom je rekao da je zainteresovan za dijalog koji bi trebalo da dovede do pravno-obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz uzajamno priznanje.

Kurti je istakao da dogovor zavisi od Beograda, jer je, prema njegovim rečima, Priština „spremna i nepokolebljiva za uzajamno priznanje“.

„Ali morate da shvatite da u ovom slučaju od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi“, rekao je Kurti.

Osvrnuo se i na odluke kosovske vlade o tablicama i izdavanju verifikacionih listića „ulaz-izlaz“, navodeći da je „reciprocitet zdrava i normalna aktivost dobrosusedskih odnosa“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.