Kurti o američkom projektu za gas: Nismo odbili; Haradinaj ponavlja kritike

Kurti tirana
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Albin Kurti odbacio je optužbe opozicionih stranaka da navodno narušava odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi sa otkazivanjem gasnog projekta.

Kurti je pojasnio da brojne informacije i aluzije nisu povezane sa odbacivanjem, dok je tvrdio da su u stalnom kontaktu sa MCC-om.

„Navodi nisu tačni, u kontaktu smo sa MCC-om, takođe razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, ali znači da smo odgovorni, američka sredstva su dobrodošla i željena, ali će ih koristiti i naša vlada“, rekao je Kurti za Internet ekonomiju.

U međuvremenu, za samit u Sloveniji na kojem će učestvovati zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana i Evropskom unijom, rekao je da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira jednako i od kojih građani imaju koristi.

„Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog svog uticaja ni Bosna i Hercegovina. Zanimljivo je da zemlje koje su u NATO-u Zapadnog Balkana priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo jednako tretirani i pomažemo građanima definitivno spremni, čak i u pogledu diploma i kvalifikacija, definitivno smo zainteresovani“, kazao je Kurti.

Haradinaj o gasnom projektu: Vladini stručnjaci kažu ne američkim vojnim inženjerima

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj kritikovao je odluku Vlade o gasnom projektu, rekavši da je vlada Kurtija odbila 200 miliona evra američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Kurtijeva vlada je donela dve štetne i opasne odluke za Kosovo. Jedan su ugovori o registarskim tablicama, a drugi je odbijanje gasnog projekta. Rekao je ne ne samo Americi, već i drugim partnerima poput EBRD-a. MCC je potrošio više od tri godine i 10 miliona dolara na studiju izvodljivosti gasa, angažovao američke vojne inženjere, a ovi stručnjaci naše vlade rekli su ne. Nisu verovali američkim vojnim inženjerima. Kurti je rekao ne Americi, odbio 200 miliona od Bajdena. Ovo je štetno. Poziv za ostavku ove vlade je legitiman, ali unapred moraju vratiti projekat gasa“, naglasio je Haradinaj.

KoSSev: Odluka kosovske vlade da ne nastavi sa projektom priključenja Kosova na postojeći gasovod u Severnoj Makedoniji, a koji je podržao američki MCC, danima nailazi na kritiku opozicije u Prištini i jedna je od glavnih vesti bila pored događaja na Severu Kosova. Takođe je tema i na današnjoj sednici kosovskog parlamenta u Prištini, na kojoj govori i Aljbin Kurti.

Sa druge strane, Kurtijeva vlada je dobila i pohvalu zbog ove odluke, i to od izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Viole fon Kramon.

„Vrlo dobra odluka. Hvala na ekološki adekvatnoj odluci o životnoj sredini koja je bolja za našu klimu, za vaše građane i u skladu sa Evropskim zelenim ugovorom“, oglasila se fon Kramon na Tviteru prošle nedelje.

Kosovska vlada odbila američki projekat za gas, opozicija kritikujePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.