Kosovska vlada odbila američki projekat za gas, opozicija kritikuje

gasovod gas
FOTO: Preuzeto sa „procena-rizika.co.rs“

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Kosovo neće nastaviti sa realizacijom projekta izgradnje gasne infrastrukture. Ovo je najavila ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli), na konferenciji za štampu.

Rekla je da se projekat koji finansira korporacija ‘Millennium challenge corporation’ neće nastaviti jer je zemlji potrebno da se dostavi više informacija.

„Potrebne su nam dodatne informacije kako bismo bili sigurni da je izgradnja gasne infrastrukture najbolja opcija za našu energetsku tranziciju, dok MCC ima stroge rokove za razvoj i potpisivanje kompaktnog programa“.

„U ovoj situaciji s obzirom na rokove koje MMC zadaje, odlučili smo da idemo dalje i iskoristimo ulaganja dodeljena za kompaktni program, za investicije manjeg rizika koje takođe pomažu Kosovu u dekarbonizaciji energetskog sektora i stvaraju uslove za ekonomski razvoj i razvoj privatnog sektora“, rekla je Rizvanoli na ovoj konferenciji za štampu.

U narednim mesecima, kako je ona kazala, Kosovo će nastaviti da intenzivno radi sa timom MCC-a u tom pogledu i kaže da su „zahvalni MMC-u i vladi SAD-a i američkim razvojnim agencijama na njihovoj tehničkoj i finansijskoj pomoći koja im je pružena i koju nastavljaju da pružaju energetskom sektoru Kosova“.

KoSSev: Odluka kosovske vlade da ne nastavi sa projektom priključenja Kosova na postojeći gasovod u Severnoj Makedoniji, a koji je podržao američki MCC, naišla je na kritiku opozicije u Prištini.

Demokratski savez Kosova naznačio je da je Kurtijeva vlada donela pogrešan strateški korak i odbila 200 miliona dolara za projekat.

„Vlada Kosova je danas odbacila američki geostrateški projekat na Balkanu, projekat gasovoda, koji bi našoj državi obezbedio snabdevanje gasom a samim tim i neophodnu energetsku tranziciju“, navodi se u reakciji ove stranke.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, upitao je Kurtija ‘da nije možda u Grčkoj sreo nekog predstavnika ruskog Gazproma, te je odlučio da odbije američki gasovod.

I Haradinaj smatra da je odbijanje priključenju na „američki gasovod“ protivno interesima Kosova.

Oglasio se i Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe, navodeći da „ništa bolje nije očekivao od vlade sastavljene od statista i amatera“.

Sa druge strane, Kurtijeva vlada je dobila i pohvalu zbog ove odluke, i to od izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Viole fon Kramon.

„Vrlo dobra odluka. Hvala na ekološki adekvatnoj odluci o životnoj sredini koja je bolja za našu klimu, za vaše građane i u skladu sa Evropskim zelenim ugovorom“ , oglasila se fon Kramon na Tviteru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.