Kurti: Nema „Otvorenog Balkana“ sa zatvorenom Srbijom; Neučestvovanje na samitu u SAD nije smak sveta

Foto: Printscreen/ATV

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da ne podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“ jer je Srbija zatvorena za Kosovo.

On je naveo da sa zatvorenom Srbijom ne može biti otvorenog Balkana.

„Što se tiče Minišengena, Srbija ne prihvata naše diplome, dokumenta, pečate. Ne postoji ‘Otvoreni Balkan’ za Srbiju koja je zatvorena za Kosovo. Neka se Srbija jednom otvori“, rekao je Kurti na ATV, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, on ne spada u one lidere koji veruju u to da je Balkan sam sebi dovoljan.

„Ne pripadam političkim liderima koji veruju u samodovoljnost Balkana, liderima koji se okupljaju kako bi se stalno žalili na EU. Kritički sam nastrojen prema EU, ali bez cinizma i gorčine“, dodao je Kurti.

Savez Kosova i SAD se ne drži na tankom koncu, to je nešto nepokolebljivo

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Osvrnuvši se na odsustvo Kosova sa Samita demokratije SAD, rekao je da je partnerstvo Kosova sa njima veoma snažno i da neprisustvovanje konferenciji nije smak sveta i da se savez Kosova sa SAD ne drži na tankom koncu.

„Sigurno je da ćete me videti tamo gde me još uvek niste videli. Ima dovoljno vremena da vidite ono što niste videli. Postoje neke stvari za koje verujem da su nepokolebljive, kao što je savez Kosova sa SAD. To nije savez ili partnerstvo koje se drži na tankom koncu, već je to nešto što je izvan naše generacije i počelo je mnogo ranije, a i nastaviće se. Čak i to što nismo pozvani na konferenciju, verujem da to nije problem“, rekao je on za ATV.

Dodao je da to nije konkretan stav Kosova.

„Ne znam, ali ako budemo pozvani na konferenciju, ako to može da se ispravi, mi ćemo učestvovati, ali to nije smak sveta jer je naša veza veoma jaka“, dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.