Kurti na 1. Maj: Minimalac 265 evra bruto za 100 hiljada radnika

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Međunarodni dan rada napisao da je posle 11 godina otvoren put za povećanje minimalne zarade. On je u nedelju rekao da će povećanje minimalne zarade na 265 evra bruto koristiti oko 100 hiljada radnika.

Kurti je naglasio da plata od 250 evra neće biti oporezovana, a uticaj od oslobađanja prve poreske stope dostiže vrednost od 16 miliona evra, za oko 300 hiljada radnika.

„Zapošljavanje smo podržali i Paketom za privredni preporod. Preko 1.000 radnika vratilo se na posao nakon što su ostali bez posla tokom pandemije. Preko 4.000 radnika, muškaraca i žena, imalo je koristi od podrške ozvaničavanju radnika, a preko 4.000 žena koristilo je mere podrške zapošljavanju žena“, napisao je Kurti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Premijer je istakao da je, pored posledica pandemije i rata u Ukrajini, dao sve od sebe „da to što manje utiče na najosetljivije delove našeg društva i da se što lakše izbori sa ovom dvostrukom krizom.“

„Zajedno, vlada, obrazovanje, preduzeća treba da kombinuju znanje i rad kako bi povećali vrednost i iskustvo. Vrednost robe i usluga i iskustvo radnika. Da imamo najbolje građane Republike, ali i doprinose društvu, za ovu generaciju i generacije koje će doći posle nas“, napisao je dalje.

KoSSev: U Prištini su danas bila najavljena dva protesta. „Vlada koja je obećavala čuda a nije uradila ništa“, poručeno je sa protesta Saveza sindikata radnika privatnog sektora Kosova (FSSPK) uz opasku da Kosovo stoji najgore u pogledu poštovanja prava radnika.

O tome kako se na 1. Maj gleda u srpskoj, a kako u kosovskoj javnosti, opširnije u:

Prvi Maj: Vlada Srbije – nezaposlenost minimalna; BCLJP: Svaka 4. mlada osoba ne radi; Na Kosovu protesti 

Protest radnika u Prištini: Vlada koja je obećavala čuda a nije uradila ništaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.