U Visokim Dečanima više grupa poklonika i posetilaca juče i danas

FOTO: KoSSev

Iako je Vaskrs proslavljen u prošlu nedelju, i za ovaj vikend autobusi puni poklonika, i turista obilaze manastir Visoki Dečani.

Oko 150 Nikšićana bilo je jutros na liturgiji u drevnom manastiru. Manastir je nezaobilazna destinacija mnogih Crnogoraca i neodvojivi deo zajedničke istorije.

Danas je inače Tomina nedelja ili u narodu poznata kao Mali Vaskrs, pa je liturgiju služio vladika Teodosije, nekadašnji dugogodišnji iguman manastira. Njemu su, uz dečanske monahe, sasluživala i dva sveštenika iz Nikšića – Danilo Zirojević i Boban Jokić.

FOTO: Manastir Visoki Dečani

Tokom dana, kako je manastir saopštio preko društvenih mreža, još četiri autobusa stigla su pred Visoke Dečane – sa poklonicima iz Kosovske Vitine pa do Novog Sada.

Manastir je danas obišlo i više grupa oficira KFOR-a, ali su tu bili i vizantolozi iz Engleske.

FOTO: KoSSev

U subotu su Visoke Dečane posetili srednjoškolci iz Lapljeg Sela i svi oni, pored slavne istorije i duhovnosti manastira, uživaju i u čarima prolećnog krajolika kraj Bistrice i vrhovima Prokletija koji u delu nadkriljuju manastir.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.