Kurti: Mi nastavljamo borbu, vratićemo se ponovo i vrlo brzo


„Danas se navršilo četiri meseca od kako sam izabran za premijera, dok sutra više neću biti u ovoj kancelariji. Četiri meseca dobrog upravljanja, 39 sastanaka vlade, 213 odluka koje su politiku na Kosovu učinile mnogo boljom. Želim da se zahvalim svima vama na podršci, javnoj administraciji na radu, vladinom kabinetu na saradnji i mojim savetnicima na njihovim sugestijama“, obratio se u oproštajnoj video poruci na društvenoj mreži Fejsbuk, sada već bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Koliko jutros, zajedno sa svojom vladom doneo je nove odluke, između ostalih i onu da pomognu porodicama poginulih rudara. U međuvremenu, danas je u Prištini izglasana nova vlada koju će predvoditi Kurtijev dojučerašnji koalicioni partner, ali u kojoj neće sedeti ni on, ni Samoopredeljenje. Večeras se oprašta, doduše „privremeno“.

„Mi nastavljamo borbu. Vratićemo se ponovo i vrlo brzo“, poručio je Kurti, ocenivši da je Samoopredeljenje „alternativa“, a da je nova vlada „nezakonita i uzaludna“.

U svom trominutnom obraćanju, veći deo je posvetio onome što vidi kao dobro upravljanje četiri meseca koliko je njegova vlada trajala, od kojih je dva provela kao vršilac dužnosti.

„Dokazali smo da može da se smanji vladin kabinet, a da se ojača demokratska država. Dokazali smo da mogu da se smanje plate članova vlade a da se poveća posvećenost prema građanima“.

Navodio je primere borbe protiv, kako vidi, korupcije, poput razrešenja članova bordova direktora javnih preduzeća na Kosovu, ili one u oblasti izgradnje putne infrastrukture.

„Dokazali smo da je moguće razrešiiti članove bordova – korumpirane direktore i zle izvršne direktore, čak i onda kada su oni rođaci predsednika (…) Dokazali smo da može da se zaustavi finansijsko krvarenje sa skupim asfaltom na poljoprivrednom zemljištu“.

Pohvalio se i uvođenjem vetinga u pravosuđu.

U uspehe svoje vlade ubrojio je i to što nije zavisila od Srpske liste sa jedne strane, a sa druge, to što se prema Srbiji uspostavio „reciprocitet“. Istovremeno, kako ocenjuje, pomoglo se Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„Dokazali smo da je moguće da se upravlja bez sporazuma sa Srpskom listom i da se ne zavisi od nje (…) Dokazali smo da može da se uspostavi reciprocitet prema Srbiji, a da se pomogne Preševu, Medveđi i Bujanovcu“, naglasio je Aljbin Kurti.

Posebno je istakao to što je Kosovo steklo elektro-energetsku nezavisnost.

Kurti tvrdi da je njegova vlada u spoljnoj politici „dostojanstveno predstavljala“ Kosovo, spomenuvši odluke o kadriranju u diplomatiji.

Nije propustio priliku da se pohvali rezultatima u borbi protiv širenja epidemije na Kosovu tokom pandemije koronavirusa. Tu borbu vidi kao dokaz kako se može u krizi upravljati pažljivo, bez panike, ne proglašavajući vanredno stanje, a sa odličnim uspehom za region i šire.

„Dokazali smo i da u pandemiji možemo da opstanemo i da se razvijamo uz hitan fiskalni paket, kao i sa paketom ekonomskog oporavka“, naveo je kao primer uspeha.

Govorio je i kao lider Pokreta Samoopredeljenje i naglasio da je od izbora 6. oktobra 2019. ova stranka dokazala da je prva i najveća partija na Kosovu, kao i u skupštini i da su glavni politički subjekt.

Međutim, Avdulah Hoti iz LDK, sutra će i zvanično preuzeti mesto premijera, javljaju večeras kosovski mediji, ali Kurti u svom govoru tvrdi da on neće izvršiti primopredaju.

„Ne mogu da prihvatim onog kog sam razrešio, i onog koji se u međuvremenu i predao predsedniku“, naglasio je.

Podsetio je na to da je poslednja presuda Ustavnog suda neprihvatljiva i ocenio da su tom odlukom sudije obezvredile sebe, jer su „izvršile agresiju nad ustavom“.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova izabran je danas za premijera od strane članova kosovske skupštine sa 61. glasom ZA, 24 protiv i jednim suzdržanim. Nakon što je prethodnoj, u kojoj su LVV i LDK bili koalicioni partneri, 25. marta izglasano nepoverenje i to na zahtev LDK, prvi potez Aljbina Kurtija bila je upravo smena Hotija.

Ceremonija inauguracije biće održana sutra u 9 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.