Kurti: „Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Na 10. godišnjicu prestanka nadgledanja nezavisnosti Kosova, premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa bivšim šefom Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piterom Fejtom.

Kurti je rekao da je sada Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu.

„Danas smo se okupili da proslavimo 10. godišnjicu, trenutak kada je Kosovo postalo suvereno i potpuno nezavisno. Pre 10 godina Republika Kosovo je imala četiri godine. Mi smo sada najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu. Razbili smo 76 kriminalnih grupa. Naš napredak u vladavini prava je u skladu sa našim ekonomskim napretkom“, rekao je on.

On je dodao da se Kosovo pokazalo kao pouzdan partner u međunarodnoj areni.

„Fejtova dobra namera bila je u skladu sa željom za slobodom i našim težnjama da ne budemo isključeni iz međunarodnog komiteta“, dodao je Kurti.

Bivši šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt, pomenuo je izazove sa kojima se Evropa suočava.

„Uveren sam, Aljbine, da ćete svojim mudrim vođstvom omogućiti da se zaštiti interes Kosova. U Briselu nisu bili mnogo zainteresovani za moju ulogu. Pošto sam ono što jesam, zauzeo sam pristup da napredujem u primeni dugačke liste odredbi Ahtisarijevog plana. Preneo sam ovlašćenja i odgovornost na institucije. Od početka je bilo veliko protivljenje Srbije. Predstavnici međunarodne grupe počeli su da razmatraju izlazak i okončanje nadgledane nezavisnosti. Bilo je dosta razmišljanja o datumima, tada smo razmišljali krajem leta 2012. i istovremeno su moji principi bili usmereni na poslednje napore da se što više sprovede Ahtisarijev plan. 90 odsto paketa ugledalo je svetlo sprovođenja uz „zeleno svetlo” Skupštine i Vlade Kosova. Kao rezultat toga, kada je došlo vreme da se to završi u septembru 2012. godine, otišli ​​smo sutradan sa žaljenjem zbog prijateljstva koje smo imali sa građanima Kosova. Išli smo i za sobom nismo ostavili nikakav trag“, dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.