Kurti kači objave o kandidatima LVV za izbore u Albaniji; mediji i opozicija ga optužuju za vođenje kampanje

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

U Albaniji će se 25. aprila održati novi parlamentarni izbori na kojima će uzeti učešće i ogranak Samoopredeljenja u ovoj zemlji. Predizborna kampanja je uveliko u toku, a prema navodima opozicije na Kosovu, ali i pojedinih medija, deo nje je i Aljbin Kurti, koji na svom Fejsbuk profilu objavljuje fotografije i biografiju kandidata za poslanike ovog ogranka.

Samoopredeljenje u Albaniji za sada nije registrovano kao politička stranka, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima.

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, posvetio je juče na Fejsbuku tri objave kandidatima ove inicijative.

„Đirokastar je svetsko blago, i ne znam ko bi bolje vodio ovaj grad od Krešnika Merdžanija (Kreshnik Merxhani), nezavisnog kandidata pod brojem 13. Krešnik Merdžani, pored toga što je bio aktivista pokreta Samoopredeljenje, jedan je od najboljih albanskih stručnjaka u oblasti kulturnog nasleđa, kao i arhitekata za restauraciju“.

„Upoznao sam Iljiaza Šehua (Iliaz Shehu), pre nekoliko godina, kada je živeo i studirao filozofiju u Parizu. Danas je univerzitetski predavač u Albaniji. Aktivista je pokreta od 2010. Traži vašu podršku kao nezavisni kandidat za poslanika u regionu Lješ, broj 13“.

„Moj prijatelj i kolega, Boiken Abazi, kandiduje se za poslanika u Tirani. Boiken je nezavisni kandidat i njegov broj na glasačkom listiću je 13“.

Sa Kurtijevim objavama, stižu i kritike.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova, Šćipe Mjekići (Shqipe Mjekiqi), kazala je Kurtiju da je „apsurdno“ to što se bavi unutrašnjim stvarima Albanije, kada je Kosovo u ekonomskoj, socijalnoj i pandemijskoj krizi.

„U vreme ekonomske, socijalne i pandemijske krize, umesto da donosi strategiju za prevazilaženje ove sitaucije, premijer Kurti se bavi unutrašnjim poslovima Albanije, favorizujići kandidate za poslanike. Apsurd i neviđena akcija“, poručila je Mjekići, prenose prištinski mediji.

Izveštavajući o učešću ogranka Samoopredeljenja na izborima u Albaniji nemački dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“, kako prenosi Dojče Vele, pisao je nedavno da je činjenica da stranka Aljbina Kurtija sada vodi kampanju, te da je i sam Kurti u Albaniji učestvovao u kampanji, kao i da to ne nailazi na oduševljenje albanskog premijera, Edija Rame.

Ovaj medij ujedno postavlja pitanje – kriju li se iza toga snovi Aljbina Kurtija o Velikoj Albaniji jednog dana.

Kandidat za izbore u Albaniji, Boiken Abazi, izjavio je za ovaj medij da „naravno da do toga neće doći sutra ili narednih godina“, ali i da Samoopredeljenje teži „mirnom i demokratskom procesu na kojem će se održati referendumi o ujedinjenju u obe države“.

„Istraživanja u Albaniji i na Kosovu pokazuju da bi više od dve trećine Albanaca glasalo za ujedinjenje na referendumu“, kazao je Abazi, prenosi Dojče Vele.

Ideja ujedinjenja Kosova i Albanije kroz referendum ponovo je postala aktuelna, neposredno pre održavanja kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora početkom godine. Iako znatno diskretnije nego prethodnih godina, o njoj je ipak, govorio i Aljbin Kurti.

„Ukoliko može da se izvrši mirnim i demokratskim putem, onda da, prihvatićemo rezultate referenduma, ali nikako nećemo započeti treći balkanski rat za ujedinjenje sa Albanijom“, rekao je Kurti neposredno pre održavanja izbora na Kosovu.

Kurti je slične poruke slao i nakon izbora, a tokom svog višednevnog boravka u Albaniji početkom marta meseca. On se tada iz albanskog grada Đirokaster još jednom založio za izmenu prvog člana kosovskog ustava kojim se nalaže da Kosovo „ne može da se pripoji drugoj državi“.

Referendumom za ujedinjenje prethodno je „pretio“ i lider AAK, Ramuš Haradinaj.

On je tokom predizborne kampanje, a kao kandidat za kosovskog predsednika, u više navrata izjavljivao da će zatražiti putem referenduma ujedinjenje Kosova sa Albanijom 2025. godine ukoliko do tada Kosovo ne ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Poruku o ujedinjenju ali, za razliku od Kurtija, „uz puške ili referendum“ poslao je danas i Fidan Ademi, koji je, prema navodima medija u Prištini, član Samoopredeljenja i direktor inspekcije opštine Južna Mitrovica.

„Jednog dana će se svakako ujediniti Albanija – cevima puške, plamenom baruta ili kutijom za referendum“, poručio je Ademi u kratkoj objavi na Fejsbuku.

„Pravo Kosova na ujedinjenje sa Albanijom“ jedno je od prava za koje se zalaže Samoopredeljenje, a koje se nalazi u statutu ovog pokreta.

„Pravo građana Kosova na referendum, kroz izradu i izglasavanje zakona o ovom pitanju“, svrstano je, sa druge strane, i u listu prioriteta ove stranke.

Među prioritetima je i osnivanje zajedničkih vladinih i parlamentarnih komisija sa Albanijom za nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i zajedničke prirodne resurse.

Sa druge strane, zalažu se za slanje Briselskog sporazuma iz 2013. godine Venecijanskoj komisiji s ciljem ocene zakonitosti i njegove usaglašenosti sa međunarodnim standardima i poništavanje Sporazuma iz 2015. o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Zalažu se i za institucionalnu podršku Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, tj. olakšavanje sticanja državljanstva, a s krajnjim ciljem stvaranja zajedničkog razvojnog fonda sa Albanijom uz podršku zajedničke kancelarije za koordinaciju problema Albanaca na jugu Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.