Kurti imao tajni sporazum sa Srpskom listom, ili je Srpska lista jedan od uzroka pada vlade?

Tači Kurti
Foto: EPA

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, imao je tajni sporazum sa Srpskom listom, izjavio je sinoć kosovski predsednik Hašim Tači. Iste noći, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), poručio je da je osim Tačija, Srpska lista jedan od faktora koji je doprineo padu kosovske vlade.

„Što se tiče predstavnika srpske zajednice, svi su bili u vlasti sa njima. Ali, za razliku od ostalih, premijer u ostavci je imao tajni sporazum sa njima. Kosovo je imalo prilike da dokaže da je volja građana kod njegovih predstavnika“, izjavio je sinoć Tači u intervjuu za „Syri TV“, prenosi Gazeta Express.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja sinoć je, sa druge strane, poručio da su kosovski predsednik, Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, ambasador SAD u Nemačkoj, Ričard Grenel i Srpska lista doprineli padu vlade Aljbina Kurtija, preneo je isti medij.

U emisiji „Rubikon“ na televiziji Kljan Kosova, Svećlja je rekao da kad pominje ta imena, ne govori o savezu, već o brojnim faktorima koji su doprineli padu Vlade.

„Bilo je nekoliko faktora, Tači, Mustafa, Grenel, Srpska lista. Govorim o listi faktora. Tačno je da su sva četiri koja sam spomenuo doprinela padu vlade. Mislim da nije u redu direktna veza između SAD i Srbije – ne govorimo o savezništvu, govorimo o brojnim faktorima koji su doprineli padu vlade“, rekao je Svećlja, prenosi RTK2.

Kosovska skupština sa 66 glasova za i 10 uzdržanih  izabrala je 3. februara novu vladu Kosova na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem. Nakon pedeset dana svog postojanja, na zahtev LDK, koalcionog partnera stranke koja je sastavila vladu – Samoopredeljenje, ista je oborena. Ovu vladu međutim, nije podržala Srpska lista, ali je ostala deo kosovskih institucija i zadobila, prema kosovskom ustavu, dva mesta u Kurtijevoj vladi.

Međutim, prema najavama iz LDK, stranke koja želi da formira novu vladu, Srpska lista će biti deo ove koalicije, čiji će deo ujedno biti i AAK, ARK, Nisma i druge manjine. Za sada ostaje neizvesno da li će se održati novi izbori, što je zahtev Samoopredeljenja, ili će se formirati nova vlada. Konačna odluka zavisi od Ustavnog suda koji bi do kraja meseca trebalo da odluči da li će poništiti ili ne – Tačijev dekret o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara, za sastavljanje nove vlade.

Do sada se o ovim navodima vršilaca dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Dželjalja Svećlje, nisu oglasile ni LDK ni Srpska lista.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.