Kurti i Svećlja o pucnjavi u ZP: Grupe na Severu hoće da spreče borbu protiv kriminala; Reagovali Petković i SL

Ilustracija/Foto: KoSSev

Oko 10 hitaca ispaljeno je danas na pograničnu policiju koja je krenula u patrolu čamcem na jezeru Gazivode – nakon Kosovske policije oglasili su se Aljbin Kurti i Dželjalj Svećlja. Oni su sa ovim incidentom direktno povezali, kako su naveli „srpske ilegalne grupe“, odnosno „kriminalne grupe na Severu“. Oglasila se i Srpska lista koja je osudila svako ugrožavanje bezbednosti, ali i pozvala građane da „ne nasedaju na provokacije“ Svećlje i vlasti iz Prištine.

Kosovska policija saopštila je u popodnevnim satima da je oko 11.25 časova pucano u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, ali i da nije bilo povređenih.

U saopštenju se navodi da je do incidenta došlo u trenutku postavljanja patrolnog čamca na jezeru Gazivode. Naznačili su da se začulo deset uzastopnih pucnjeva sa druge strane jezera, a da je metak pogodio mesto u blizini policijskog čamca. U saopštenju policije međutim, nije bilo navoda o osumnjičenim osobama.

Svećlja: Srpske ilegalne grupe hoće da nas spreče da vršimo dužnost

U međuvremenu su se oglasili kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Svećlja je iznoseći navode da je pucano na policiju, sa ovim incidentom direktno povezao, kako je kazao „srpske ilegalne grupe“.

„Srpske ilegalne grupe, koje pojedine srpske strukture već štite i javno podržavaju, ulažu maksimalne napore da nas spreče da obavljamo svoju dužnost u našoj zemlji“, poručio je Svećlja.

Kaže da je pucanje na policiju napad na „glavnu instituciju države“.

„Za manje od jedne nedelje, dva puta su kriminalne strukture pucale na policijske službenike da ih ometaju ili ubiju“, tvrdi ovaj ministar.

Poručio je da je Kosovska policija angažovana sa svim kapacitetima da izvršava svoje obaveze.

„Ni pod kojim uslovima se nećemo povući od našeg prava, bez obzira na bilo kakav organizovan ili orkestriran napad kriminalaca koji ometaju naš rad u svakom uglu Republike Kosovo“, zaključio je Svećlja.

Kurti: Nema barikada, ali kriminalne bande nastavljaju da se barikadiraju protiv naših agencija

U međuvremenu se oglasio i Aljbin Kurti.

„Ovo je drugi put za manje od nedelju dana da je Kosovska policija napadnuta od strane kriminalnih grupa u severnom delu naše teritorije, samo šest dana nakon incidenata u nedelju“, poručio i Kurti na Tviteru.

On je takođe naveo da su „na svu sreću izbegnute žrtve“, te da je kompletna istraga u toku.

„Danas su ulice oslobođene barikada. Ali kriminalne bande nastavljaju da se barikadiraju protiv naših agencija za sprovođenje zakona i naše borbe protiv organizovanog kriminala“, tvrdi Kurti.

Srpska lista osuđuje ugrožavanje bezbednosti, ali i tvrdi da Svećlja provocira

U međuvremenu se oglasila i Srpska lista, navodeći da osuđuje svaki vid ugrožavanja bezbednosti bez obzira sa koje strane dolazi.

Sa druge strane, pozvali su građane da „ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svećlje i vlasti iz Prištine koji nastoje da naš narod na severu predstave kao negativce, i sebi stvore alibi za nasilne upade i maltretiranje srpskog naroda, od Štrpca do severa Kosova i Metohije“.

„U srpskim sredinama nema tenzija i sukoba, a Srbi sa Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima i ostalima žive u miru, ali to ne odgovara Prištini koja skoro svakodnevno u čisto srpske sredine šalje albanske specijalce naoružane do zuba koji onda maltretiraju građane, i stvaraju haos u kome stradaju i nedužni poput Srećka Sofronijevića“, poručili su iz ove stranke.

Posebnu poruku uputili su građanima.

„Razumejući sve što nam se dešava nedeljama unazad, mi moramo da sačuvamo mir i prisebnost, kako bi opstali i ostali na ovim prostorima i zato vas pozivamo na uzdržanost. Mi smo svoji na svome, i tako će ostati“, naveli su iz Srpske liste.

Nedopustivo je svako ugrožavanje mira i stabilnosti, u međuvremenu je poručio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, komentarišući Kurtijevu objavu.

„Aljbin Kurti želi da kriminalizuje Srbe da bi opravdao svoje nasilne akcije od Štrpca do Leposavića! Srbi žele da žive u miru na svojim ognjištima i jedini koji gađa je Rosu što dobro zna Srećko Sofronijević kome su pucali u leđa!“, poručio je Petković u objavi na Tviteru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.