Kurti: Hajde da Kosovo i Srbija skinu privremene i da putujemo normalnim tablicama

Kurti Fon der Lajen
FOTO: KoSSev

„Kriza na granici Kosova i Srbije stvorena je zbog neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država“, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu, kosovski premijer, Aljbin Kurti. Kaže da ne želi da specijalci budu na ovim prelazima, ali i da mora da preduzima mere sve dok su putevi blokirani, a „srpski ministar zajedno sa tenkovima i ambasadorom Rusije u Beogradu dolazi na Jarinje“.

Optužio je predsednika Srbije da govori jezikom 90-tih godina, te mu je još jednom izneo svoj predlog za rešavanje novonastale situacije na Severu Kosova – „hajde da mi kao Kosovo i Srbija skinemo privremene tablice i putujemo sa normalnim tablicama“.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, doputovala je danas u jednodnevnu posetu Prištini, a već u jutarnjim satima održala je sastanke sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nakon završenog sastanka, Kurti i Ursula fon der Lajen obratili su se medijima.

„Obavestio sam gospođu Fon der Lajen o prelazima na Brnjaku i Jarinju, nismo doneli neku novu odluku u tom pogledu osim što primenjujemo stari sporazum, kazao je na konferenciji za štampu kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Nažalost, kako dodaje, „Srbija je na to snažno reagovala i okupila tenkove, blindirana vozila, kao i avione i helikoptere proizvedene u Rusiji“.

Kurti je upitan šta će šta će se desiti sa KM tablicama na Severu Kosova koje izdaje MUP Srbije, a usled mere o zabrani korišćenja srpskih tablica i obavezi vađenja probnih „RKS“ tablica.

Kosovski premijer, međutim, nije odgovorio na ovo pitanje, navodeći da su mere vlade „u redu“, a da su KM tablice problem.

„Više od 11.000 automobila koji su ušli na teritoriju Kosova iz Srbije nisu imali problema da uzimaju privremene tablice i nije bilo nijednog incidenta na bilo kojem graničnom prelazu. Gde god je naša policija, tu ima vladavine prava, zakona i sigurnosti“, kazao je Kurti.

Podcrtao je da nijedan policajac nije istraživao i proveravao ko su putnici u automobilu.

„Mi uopšte ne marimo za to ko je u tim kolima, treba nam reciprocitet, treba nam jednakost“, dodao je.

Precizirao je da specijalne jedinice policije nisu prisutne na Severu Kosova kako bi se „zadovoljila“ Priština.

„Ni ja ne bih želeo da desetine pripadnika specijalnih jedinica ROSU budu na Brnjaku i na Jarinju, ali, dokle god su putevi blokirani i Srbija dolazi sa svojim ministrom odbrane na granični prelaz i sa ruskim ambasadorom u Beogoradu, mi moramo da preduzimamo mere za sigurnost naših graničara i sigurnost prelaza“, kazao je Kurti.

Kurti takođe ne želi da kod prelaza bude barikada, ali ni, kako je dodao – napada, navodeći još jednom da je požar u registracionom centru u Zubinom Potoku izvršen namerno i da je reč o delu sa terorističkim elementima.

„Zatražio sam da se kazne napadači u Zubinom Potoku i u Zvečanu, jer su napadnute kosovske institucije i to je došlo nakon izjava predsednika Srbije i akcija oko granica“, dodao je kosovski premijer.

Mišljenja je da je do krize na Severu Kosova došlo zbog, kako kaže, neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku „počinje jedna druga država“.

Podsetivši da je većina članica EU priznala Kosovo, Kurti je poručio da bi za Srbe i sve najbolje bilo da Srbija „to što pre prihvati“.

„Srbi na Kosovu vrlo su kooperativni kada je reč o našim merama, ali imate jednog pojedinca u Srbiji koji jeste i predsednik države tamo, koji priča jezikom 90-tih godina prošlog veka. Ne možete sa tenkovima T-72 doći na granicu i podići u vazduh Centar za registrovanje kola u Zubinom Potoku i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je spreman da prihvati novo rešenje koje obavezno obuhvata „inkluzivnost – sveobuhvatnost i reciprocitet – uzajamnost“.

„Nema ravnopravnosti i jednakosti bez reciprociteta“, precizirao je Kurti.

Još jednom je podsetio na svoj predlog za rešavanje novonastale situacije na Severu Kosova.

„Hajde da i mi kao Republika Kosovo i Republika Srbija skinemo privremene tablice i putujemo normalnim tablicama. Kola iz Srbije na Kosovo i kola sa Kosova u Srbiji“, podcrtao je Kurti.

Kurti je ujedno izneo uverenje da će se danas u Briselu, gde su jutros sa izaslanikom EU za dijalog razgovarali glavni pregovarači Prištine i Beograda, pronaći rešenje za novonastalu situaciju.

Na deseti dan od kada su blokirani prelazi Jarinje i Brnjak i kada je doneta odluka kosovske vlade o zabrani korišćenja srpskih tablica na teritoriji Kosova, u Brisel su otputovali glavni pregovarači Prištine i Beograda, s ciljem pronalaska rešenja za novonastalu situaciju na Severu Kosova.

Ranije danas, sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine sastao se predvodnik prištinske delegacije, Besnik Bisljimi, a potom i šef srpskog pregovaračkog tima, Petar Petković.

„Jutros sam imao dva odvojena susreta sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo razgovarali o načinima rešavanja trenutne krize. Nastavićemo naše diskusije tokom celog dana”, napisao je Lajčak u objavi na Tviteru.

Više o tome u posebnoj vesti: Lajčak odvojeno sa Petkovićem i Besljimijem: Nastavićemo diskusije tokom celog dana

Kurti je potvrdio ujedno navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova – da mu je komandant KFOR-a u ponedeljak izneo predlog koji je podrazumevao uklanjanje barikada i zameni specijalnih jedinca predstavnicima KFOR-a, do smirivanje situacije, a da se nastavi sa primenom mere reciprociteta, kada su srpske tablice u pitanju.

Potvrdio je da je prihvatilo ovakav predlog, ali i da su predstavnici Srba na sastanku sa komandatom KFOR-a na Severu odbili isti, te da nisu hteli da o njemu diskutuju.

Kurti se na današnjoj konfrencij zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na dolasku i poručio joj da Kosovo nema drugu sudbinu osim Evropske Unije i nema drugog kontinenta osim Evrope.

Osmani sa fon der Lajen: Srpska strana pod uticajem ruskih krugova pokušava da izazove destabilizaciju

U saopštenju iz kancelarije predsednice Kosova, nakon današnjeg sastanka sa Ursulom fon der Lajen, nije pomenuto šta je predsednica Evropske komisije rekla tokom sastanka, već samo šta je rekla Osmani.

Navodi se da je Osmani tokom sastanka sa njom naglasila da Kosovo samo ostvaruje jedan zakonski aspekt i sa kosovske strane nema tendencija da dodaje tenzije bezbednosnoj situaciji, već da to radi Srbija i zbog toga traži da se osude.

„Takvu nameru javno iskazuje srpska strana, koja je pod uticajem ruskih krugova i koja pokušava da izazove destabilizaciju celog regiona Balkana“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga je, kako se navodi, zatražila od svih međunarodnih faktora da osude namere Srbije za destabilizaciju.

O procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je i danas ponovila da je „Kosovo konstruktivna strana i da dijalog treba da bude okončan uzajamnim priznanjem, kao jedinim rešenjem za održivi mir u regionu“.

Fon der Lajen: Zabrinuta sam zbog krize, ali i ubeđena da će se situacija smiriti

Fon der Lajen, koja boravi danas u Prištini, kazala je na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom, a nakon završenog sastanka, da je od velike važnosti da se sprovede normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Diskutovali smo o tome, i moram da kažem da sam vrlo zabrinuta zbog aktuelne krize i da je vrlo važno da se tenzije smire i da se vratimo za pregovarački sto, kako bi došli do održivog sporazuma“, kazala je Fon der Lajen, te podcrtala da je za to prava adresa Brisel.

„To je jedina platforma za rešavanje trenutne krize“, dodala je i naznačila da je o novonastaloj situaciji razgovarala sa kosovskim premijerom.

Upitana „da li je zabrinjava prisustvo Rusije na granici sa Kosovom“ i o mišljenju – kakav će biti ishod današnjih razgovora u Briselu između pregovarača Beograda i Prištine, kazala je:

„Dok mi govorimo ovde, glavni pregovarači su u Briselu i pregovaraju o ovim pitanjima i verujem da imaju održiv i jak mandat kako bi pregovarali i to je najbolji put da se krene napred“, rekla je fon der Lajen.

Kazala je da je ubeđena da će se situacija smiriti i da će se nastaviti sa konstruktivnim dijalogom.

Podsetivši na Kurtijeve navode o neophodnoj inkluzivnosti i reciprocitetu kada su tablice u pitanju, Fon der Lajen je kazala da je vrlo važno ove principe primenjivati u celokupnom procesu dijaloga koji se vodi u Briselu, ali i šire.

„To nije samo važno za pitanje tablica, jer svi znamo kako će region da se kreće u pravcu integracije i prihvatanja evropskih vrednosti. Evropske vrednosti su te koje nas povezuju. Zato nam je važna zajednička ekonomija, prosperitet i zajedničko tržište, ali samo ako se poštuju evropske vrednosti“, kazala je.

Naznačila je važnost sprovođenja reformi od strane Kosova na putu ka EU, te značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Čestitam vam na zabeleženom progresu i odličnom radu koji ste do sada uložili u tome i podržavam vašu nameru da nastavite sa reformama, uključujući i one u pravosudnom sistemu“, dodala je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen već danas putuje za Beograd, gde će je ugostiti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dvoje zvaničnika održaće danas sastanak, a Fon der Lajen svoju posetu Srbiji nastavlja i sutra.

Predsednik Srbije najavio je još početkom meseca da će Fon der Lajen boraviti u Srbiji 29. i 30. septembra, a kako bi prisustvovala otvaranju radova na „auto putu mira“ – koji bi trebalo da spoji Beograd i Prištinu.

Reč je o početku izgradnje prve deonice – Niš-Pločnik.

„Mi na toj prvoj deonici koja košta ukupno 244 miliona evra imamo čak 15 odsto poklonjenih para iz Evropske unije i beskrajno im hvala na tome“, kazao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.