„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“

Foto: RTV Kim

Vest je ažurirana

U prvih sto dana kosovske vlade, premijer Aljbin Kurti još uvek nije posetio nijednu srpsku sredinu. Dejan Radivojević iz FDMC-a smatra da bi predsednik Vlade trebalo da napravi prvi korak ka srpskoj zajednici, a predstavnici opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo poručuju – „Kurti je dobrodošao, ako je dobronameran“, prenosi RTV Kim.

Iako je u izbornoj kampanji govorio da će biti otvoren za saradnju sa svim zajednicama, pa tako i srpsku, kosovski premijer Aljbin Kurti je do sada prema srpskoj zajednici upućivao samo negativne poruke, a ticale su se navodnog genocida koji je počinila Srbija na Kosovu, o tome da neće biti formirana Zajednica srpskih opština, a tražio je i da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste ugroženih spomenika kako od strane Uneska, tako i organizacije Evropa Nostra. Konkretnih i ličnih susreta između prvog čoveka vlade i građana srpske zajednice i njihovih lokalnih predstavnika do sada nije bilo.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević smatra da bi premijer Kurti trebalo da napravi prvi korak.

„Sto dana nije dug period, ali je obećanje, obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebalo da dođe od samog predsednika vlade ili njegovog tima. Za početak, ako ne predsednik vlade, njegov tim bi trebalo da se angažuje da to obećanje ispuni jer mislim da je posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih“, kaže Radivojević.

Iz Opštine Gračanica poručuju da je Kurti dobrodošao.

„Mi smo u opštini Gračanica, ali i u svim drugim srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao. Svedoci ste koliko je poseta lokalnih i svetskih zvaničnika bilo upriličeno u Opštini Gračanica, tako da dobrodošli dobronamerni“, kaže Nebojša Perić, direktor Odeljenja katastra.

Ivica Jančić iz Opštine Parteš poručuje da Kurti treba da dođe u opštinu Parteš-Pasjane.

„Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti našu opštinu, da se lično upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština koja je ruralnog tipa sastavljena od tri administrativne jedinice. Naši godišnji prihodi su negde oko 30 do 40 hiljada evra, a to je dovoljno da okrečimo osnovne i srednje škole jer za toliko imamo para“, kazao je Jančić, koji je zadužen za bezbednost u opštini Parteš.

I Zoran Cvetković iz opštine Novo Brdo poručuje da je Aljbin Kurti dobrodošao ako ima dobre namere.

„Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao. Očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna. Svaki vid investicije je dobrodošao. Ako donosi neke dobre informacije, ako to nije još veći razdor između stanovništva, zašto da ne“, poručuje direktor Odeljenja za zajednice u Opštini Novo Brdo.

Prema izveštaju koji je danas u Medija centru u Čaglavici predstavio Radivojević, anketirani građani iz srpskih sredina smatraju da njihove probleme treba da rešavaju predstavnici Srba u institucijama Kosova, ne i albanski. Radivojević ističe da je to potpuno pogrešno razmišljanje.

„To je potpuni paradoks i potpuno je besmisleno. Svi koji sede u vladi moraju da odgovaraju svim zajednicama jer je to njihov posao a ne želja ili mišljenje jedne od zajednica. Ponavljam, gospodin Kurti bi trebalo da načini taj prvi korak“, kaže Radivojević.

Tokom predizborne kampanje Aljbin Kurti je posetio opštinu Štrpce gde je razgovarao sa pojedinim Srbima u ovom mestu. U njegovoj pratnji je tada bio Nenad Rašić, predsednik PDS-a.

Gradonačelnici: Izjave radnika opština bez ikakve težine

Ovaj događaj pratilo je saopštenje gradonačelnika opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo.

Srđan Popović, Dragan Petković i Svetislav Ivanović poručili su u zajedničkom saopštenju da su “izjave koje su dali radnici ovih opština o Aljbinu Kurtiju, Nebojša Perić, Ivica Jančić i Zoran Cvetković bez ikakve težine“.

„Oni nisu nastupali na ovom montiranom događaju ispred naših opština, niti imaju ikakav predstavnički kapacitet, te ne mogu da predstavljaju stavove građana naših opština o bilo kom pitanju, a posebno ne o političkim temama”, poručili su, prenose lokalni mediji.

U saopštenju se ističe da, “organizator ovog montiranog događaja, Dejan Radivojević, takođe nema nikakav kapacitet da govori o stavovima srpskog naroda koji živi u opštinama Gračanica, Parteš i Novo Brdo, jer ga niko od građana nije birao za svog predstavnika niti su njegove izjave odraz stavova našeg naroda”.

“Postavlja se pitanje čemu ovakvi događaji služe i kome je interes da se laži predstavljaju kao stavovi srpskog naroda. Ako je pak neki pojedinac odlučio ili prihvatio ulogu promotera albanskih lidera, onda je to njegova lična odluka i lični stav, a nikako stav našeg naroda”, stoji na kraju zajedničkog saopštenja gradonačelnika Gračelnika, prenosi Radio Mitrovica Sever.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.