Kurti na 11-godišnjicu Briselskog: Tači jednostrano obećao da KBS neće preći Ibar bez dozvole KFOR-a

Aljbin Kurti Sever
FOTO: KoSSev

Danas se navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Tačija u Briselu tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Rasmusenu, da KBS neće preći reku Ibar bez dozvole KFOR-a, ovako se osvrnuo kosovski premijer na jedanaestogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

Podsetio je danas Kurti šta su sve još tadašnji premijeri iz Prištine i Beograda, Hašim Tači i Ivica Dačić parafirali, ali se na, za Prištinu najspornijem delu – Zajednici ili, kako se to u kosovskoj javnosti naziva, Asocijaciji opština sa srpskom većinom – posebno zadržao.

„Sporazum ima 15 članova od kojih prvih šest govori o ‘Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu’. Sledeći članci se bave integracijom srpske zajednice u institucije Kosova, pitanjem energije i pomirenja kako ne bi ometali jedni druge na putu ka EU integracijama. Implementaciju članova o ‘Udruženju’ pratio je još jedan sporazum o opštim principima/glavnim elementima koji su dve godine kasnije, 25. avgusta 2015. godine, postigli tadašnji premijeri Mustafa i Vučić. Potonji je u decembru te godine završio u Ustavnom sudu. Nužno, pošto je sporazum iz 2015. proizašao iz sporazuma iz 2013. godine, sud se bavio i jednim i drugim“.

Podsetio je i na to da je za taj deo sporazuma tada kosovski Ustavni sud dao lošu ocenu.

„Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da su ovlašćenja koja su ‘Udruženju’ predviđena prema oba sporazuma, narušila ustavna načela, multietnički karakter države i ozbiljno narušila pravni poredak. Posle ove odluke Suda, gde je Udruženje po delokrugu i ovlašćenjima ranije prekršilo Ustav, sporazum je prekršila Srbija u ostalim članovima“, kazao je.

Optužuje Srbiju da nikada nije poštovala član 14 – Sporazuma o neometanju puta Kosova ka EU, ali i da je kršila i sve ostale članove za integraciju Srba u institucije:

„Kolektivnim bojkotom i po nalogu Beograda“.

Podsetio je i da je prošle godine postignut novi osnovni sporazum koji, sa jedne strane „donosi de fakto međusobno priznanje“ i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, a sa druge strane – kroz član 7 „upućuje nalaze Ustavnog suda o Udruženju“.

Ali, kaže, Srbija to neće već se drži i insistira na onim iz 2013. i 2015. godine, gde se: „Dvostruko krši ustav“.

Shodno tome, kaže da se o ZSO ne može ni pričati bez:

„Prihvatanja i poštovanja Osnovnog sporazuma sa Aneksom za implementaciju, bez uključivanja svih 39 sporazuma i sporazuma u ​​Briselu i bez konstatacije da je Srbija prekršila i krši sporazum Tači-Dačić (2013), dok je njegov nastavak Mustafa-Vučić (2015) oboren u Ustavnom sudu“.

Na kraju saopštenja, Kurti je napisao i:

„Danas se navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Tačija u Briselu tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Rasmusenu, da KBS neće preći reku Ibar bez dozvole KFOR-a“.

Inače, kao opozicioni pokret Samoopredeljenje, kao i sam Aljbin Kurti, u vreme donošenja Briselskih sporazuma – protivili su se pregovorima između Beograda i Prištine, odnosno kosovske i srpske strane.

Ono što je posebno popularizovalo ovaj pokret i pre Briselskog sporazuma, a osim samog zagovaranja za ujedinjenje „svih albanskih zemalja“ je slogan „jo negociata“.

Pod ovim sloganom u prevodu „Ne pregovorima“ – Samoopredeljenje je godinama svojim akcijama istrajavalo u ideji otpora pregovorima sa Srbijom, ali i povremeno sa međunarodnom zajednicom –  protivljenja Ahtisarijevom planu, njegovom inkorporacijom u kosovski ustav, do samih Briselskih pregovora.

U svom opozicionom delovanju, podjednakom žestinom vodili su kampanju opiranja tadašnjem Briselskom sporazumu, odnosno Sporazumu o ZSO iz 2015. godine.

Njihova višegodišnjam odnosno višemesečna kampanja otpora, uključivala je i upotrebu nasilja, ne samo na ulici, već i u samim institucijama Kosova i to najvišim, kao što je parlament ili vlada – korišćenjem suzavaca, nasilnim prekidanjem sednica, na zgradu vlade bacane su kamenice, molotovljevi kokteli.

Uz slogan „jo negociata“ s krajem prve decenije 21. veka, Samoopredeljenje je dodalo još jedan „Zajednica nuk kalon“ – Zajednica neće proći.

Tokom godina, Samoopredeljenje i Kurti, u svom maternjem jeziku obilato su koristili termin na srpskom „Zajednica“, kako bi istakli pežorativni značaj ovog dela sporazuma.

Konačno, u svojoj predizbornoj kampanji 2020. godine, aktuelni kosovski premijer zagovarao je odsustvo interesovanja za pregovore sa srpskom stranom, odnosno sa bilo kim o „unutrašnjim pitanjima Kosova“.

Tada je zvanično Briselski sporazum promovisao kao tek peti prioritet njegove buduće vlade.

Pročitajte još:

Iljazi: Briselski je istorijski mirovni sporazum, ali su Kosovo i Srbija dalje od normalizacije odnosa nego 2013.

Jedanaest godina od Briselskog sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.