Kurti sa Hiton-Harisom: „Srbi se suočavaju sa pritiscima i pretnjama od zvaničnog Beograda, posebno policajci“

Aljbin Kurti i državni sekretar S.Irske Kris Heaton-Harris
FOTO: Kabinet kosovskog prmijera

I dok zvanični Beograd svakodnevno optužuje kosovsku vladu za „etničko čišćenje Srba“, kosovski premijer, uzvraća navodima da Srbija „vrši pritisak i preti Srbima“, na Kosovu, a „pogotovu policajcima“.

Kosovski premijer sastao se juče u Belfastu sa državnim sekretarom za Severnu Irsku, Krisom Hiton-Harisom.

Poručio mu je da Srbi na Kosovu „žele da se osećaju bezbedno i zaštićeno, kao i svi ostali građani Kosova“.

Tvrdi da Srbi „sarađuju sa policijom na Severu Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminalnih aktivnosti koje negativno utiču na njihov svakodnevni život“.

Državnom sekretaru je ujedno kazao da je vlada kojom upravlja „posvećena integraciji nevećinskih zajednica, posebno  integraciji u kosovske institucije“.

Tokom sastanka Kurti je ujedno govorio o izazovima i mogućnostima Kosova.

„Kurti je izrazio interesovanje da čuje više o iskustvima Severne Irske u zbližavanju zajednica“, dodaje se u saopštenju.

Hiton-Haris, sa druge strane, kazao je da je važno pamtiti prošlost:

„Ali i raditi na njoj, za bolju sadašnjost i budućnost, posebno za mlade i nove generacije koje žele prosperitet, bez obzira iz koje zajednice dolaze“.

Naizmenične optužbe na račun Beograd-Priština, nisu retka pojava, pogotovu u jeku nove krize.

Tako srpski predsednik, ali i drugi beogradski zvaničnici, učestalo optužuju kosovsku vladu da donosi odluke koje štete srpskoj zajednici, odnosno da sprovodi „etničko čišćenje Srba“.

„Aljbin Kurti hoće da istera Srbe sa Kosova i u toku je, ne tako više ni tihi, već da ga ne zovem glasni, ali jasni pokušaj Aljbina Kurtija da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta“, rekao je Vučić juče u Tirani.

Pročitajte još na:

Vučić: Niko nije poverovao u licemerni kliše da iza svega stoji Centralna banka Kosova

Vučić: Suze mi kreću svaki put kad vidim naš narod da čeka ispred bankomata

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.