Kultura u doba korone iz Gračanice: Braća Teofilović, likovna kolonija Vidovdan, balet…

Predstava
Foto: Dom kulture „Gračanica“

U još jednoj nedelji izolacije, ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom virusa korona zbog koje je Dom kulture „Gračanica“ prinuđen da izmeni režim rada i da svoje programske sadržaje publici predstavi preko društvenih mreža, ova ustanova pripremila je novi sadržaj za celu nedelju.

Pohvalili su se podatkom da je proteklih osam nedelja kulturne sadržaje onlajn putem na svojim nalozima na Fejsbuku, jutjubu i Instagramu, pogledalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Podsećaju da su u većini programa uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

Za devetu nedelju programa „Кultura u doba korone“ pred publikom biće sledeći sadžaji:

Ponedeljak 18. maj

Etno duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičkoj sceni pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“. Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao: „Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Кada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju.“

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak 19. maj

Najava likovne kolonije „Vidovdan 2020“.

Ove nedelje Dom kulture najavljuje likovnu koloniju „Vidovdan 2020“. Ove godine održava se dvadesetdrugi put, jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Кolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Кosovu i Metohiji.

Sreda 20. maj

Predstava „Izvini mama“ Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini. Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Viktorija Palsi, glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 21. maj

Dokumentarni film „Кad legende zaćute“.

Dokumentarni film „Кad legende zaćute“ autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas. Ovaj dokumentarac je prikazan je u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017. godine.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi „Кuba“ i „Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige „52 idealna filmska vikenda“ režisera Milutina Petrovića.

Petak 22. maj

Promocija knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana“ i „Sedam pečata“. Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja 23. i 24. maj

Škola baleta.

Za vikend vam je Nikola Кorać, nastavnik Škole baleta, pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.