Krizni štab: Maske obavezne i na otvorenom; Arena se otvara u ponedeljak

Maske će od danas biti obavezne na otvorenom i u Srbiji, najavila je nakon sastanka republičkog Kriznog štaba zamenica direktorke Instituta Batut, Darija Kisić Tepavčević.

Zbog dvodnevnog bilansa od preko 200 novoobolelih od koronavirusa, danas je zasedao republički Krizni štab koji je odlučio da pooštri kontrola mera na snazi, posebno onih koje se odnose na zabranu okupljanja za više od 30 ljudi, a koja je kako je rekla članica Kriznog štaba, Darija Kisič Tepavčević, bila kršena te je zbog toga zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja.

Podvlači da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire, što se odnosi i na koronavirus.

Pooštrena je i obaveza nošenja maski te će one od sada biti obavezne i na otvorenom prostoru, potvrdila je Kisić Tepavčević.

„To je obavezujuća mera – maske svuda, stalno, svi. Svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu praktično odmah,“ rekla je epidemiološkinja Instituta Batut.

Takođe, zbog porasta broja obolelih, Arena će od ponedeljka biti spremna za prijem novih pacijenata, u ovom talasu daće se primat privremenim bolnicima kako bi se bolnice sačuvale za pacijente koji ne boluju od kovida.

„Naš zdravstveni sistem treba i mora da funkcioniše, a na nama svima je da damo sve od sebe da sprečimo i da se inficiramo i da dalje prenosimo infekciju i preguramo ovaj težak period koji je pred nama“.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i dalje će biti do 23h, uz poštovanje već propisanih mera.

„Obavezno je da se uđe sa maskom, kada sedite za stolom, tada je moguće da se skine maska, ali ukoliko idete u toaletne prostorije i kada napuštate restoran, tada ponovo treba da se nosi maska“, precizirala je dodajući da uslužni objekti od danas treba da imaju odgovorno lice koje će garantovati sprovođenje mera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.