Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića zbog Kosova

Aleksandar Vučić
Foto: Srđan Ilić

Grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavoški, profesori Milo Lompar i Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi, podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, ugrožavanja ustavnog poretka i celovitosti Srbije, javlja Danas.

U prijavi se ističe da je Aleksandar Vučić svojim iskazom da se zalaže za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije, prenosi Beta pisanje portala srbininfo.rs.

Podnosioci ove krivične prijave ističu da predmetnu krivičnu prijavu podnose u opštem interesu, a imajući u vidu ustavnopravnu važnost funkcije Aleksandra Vučića, zatim prirodu i težinu preduzetih krivičnopravnih radnji i moguće štetne posledice opisanog kritičnog događaja, kako po interese građana tako i po Republiku Srbiju kao državu.

KoSSev: Kancelarija za KIM: Krivična prijava nije pravni dokument već politički pamflet

Krivičnu prijavu protiv predsendika Srbije, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, tumači kao „kukavički napad na Vučića i Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Kosovo i Metohiju“.

Đurić u saopštenju naglašava da je krivična prijava podneta zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, a koji, kako tvrdi, nisu se ni dogodili, kao ni krivično delo.

„Mi zaista pregovaramo sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to faktički i de jure jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, međutim u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, ističe Đurić.

Đurić ujedno dodaje da krivična prijava „nije pravni dokument već politički pamflet“.

„Iza ove krivične prijave, iako su među podnosiocima i neki bivši univerzitetski profesori, stoji ili veliko nerazumevanje (jer ne verujem da je reč o neznanju), ili zla namera. Nadam se da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo“, zaključuje Đurić u saopštenju.

Oni od nadležnih organa zahtevaju hitnu reakciju i postupanje po prijavi, proverom njenih navoda i donošenjem naredbe o sprovođenju istrage.

„Pažnju javne tužbe posebno usmeravamo i na okolnost da je prijavljeni Vučić, sa pozicije šefa države vlastitu privatnu ideju formulisanu kroz privatnu ‘platformu’ za navodno rešavanje kosmetskog problema putem protivustavnog razgraničenja i razmene teritorija, ponudio neovlašćeno u vidu privatne pogodbe ilegalnim organima u Prištini i Hašimu Tačiju, očiglednom zloupotrebom vlasti i moći“, navodi se u obrazloženju.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.