Projekat Brezovica odložen zbog političke situacije

Francuski konzorcijum na čelu sa MDP Consulting grupom zatražio je produženje roka za podnošenje finansijske dokumentacije za projekat Brezovica. Krajnji rok za podnošenje dokumentacije biće 31. maj naredne godine. Po rečima kosovske ministarke za trgovinu i industriju, Hikmete Bajrami, konzorcijum je do sada uspeo da "mobiliše" 100 miliona evra, a jedan od razloga zašto je zatražio produženje roka su politička dešavanja na Kosovu u poslednjih nekoliko meseci.

"Verujemo da je politička situacija i suzavac u Skupštini imao uticaja. Ustvari, jedan od razloga konzorcijuma, je taj što je, kako je rekao, bilo teško da se nastave pregovori sa globalnim kompanijama. Oni nemaju opštu nezavisnost od finansijera, ali jedan od faktora koji je doprineo produženju pregovora bio je suzavac i dešavanja u Skupštini," istakla je kosovska ministarka za trgovinu i industriju, Hikmete Bajrami, javlja Koha.

Ona je takođe navela da daljih odlaganja neće biti i dodala:

"Odlukom međuministarske komisije, ugovor i rok za podnošenje dokumentacije za dokazivanje mobilizacije finansijskih sredstava biće 31. maj 2016. godine. Ukoliko 31. maja, budu imali sve dokaze za prikupljanje finanskijskih sredstava – Vlada Republike Kosovo će izvršiti bankarsku garanciju. Bankarska garancija za 6 meseci bila je 180 hiljada, 500 hiljada evra već imamo."

Bajrami je takođe kazala da je konzorcijum bio u stanju da do sada "mobiliše" 100 miliona evra, kao i da je u pregovoru sa drugim kompanijama, koje su, kako je navela, tražile sastanke sa institucijama Kosova.

Kosovska ministarka trgovine i industrije, Hikmete Bajrami, i predstavnik konzorcijuma MDP Consulting – Compagnie des Alpes, Paskal Ruk, potpisali su 14. aprila ove godine ugovor za izradu projekta za razvoj turističkog centra Brezovica. Vrednost projekta iznosi 409 miliona evra.

Vlada Srbije je, u oktobru ove godine, na vanrednoj sednici upozorila potencijalne investitore da je Ski centar "Brezovica" na teritoriji AP Kosovo i Metohija u vlasništvu Republike Srbije. Ona je tada utvrdila Zaključak kojim je usvojen tekst oglasa i navedeno je da je odluka o eksproprijaciji ovog kompleksa, koju su donele kosovske institucije, protivzakonita.

Kancelarija za KiM je sredinom decembra saopštila da će Vlada Srbije uskoro ponuditi rešenje za Brezovicu u vidu investicionog programa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.