Kreativni mališani iz Gračanice beleže zavidne rezultate u robotici i programiranju


Inovacioni centar Gračanica već godinu dana okuplja osnovce i srednjoškolce iz ovog kraja koji žele da se upoznaju sa informacionim tehnologijama, programiranjem, robotikom i elektronikom. Čini se da im za sada dobro ide, a to potvrđuje i osvojeno drugo mesto na nedavno održanom takmičenju u Prištini na kojem je učestvovalo 160 škola.

Deo ove organizacije čine stalni članovi – dva tima za takmičenja, od po četiri učesnika osnovaca i jedan tim srednjoškolaca sastavljen od pet članova. S obzirom na to da je misija ovog centra da što veći broj dece uvedu u svet informacionih tehnologija – redovno se organizuju i radionice za sve zainteresovane mališane.

“Osnovce učimo da programiraju uz pomoć malih robota tzv. embota i na taj način oni se upoznaju sa osnovama programiranja. Kasnije, srednjoškolce učimo programiranju arduino ploča tj. arduino mikrokontrolera, gde oni uče da programiraju, da sklapaju elektroniku u zavisnosti od projekta i zadatka koji im je zadat”, objasnio je za KoSSev predsednik centra, Milan Stojanović.

Ovi zaljubljenici u robotiku i programiranje nedavno su se obreli na takmičenju u Prištini, na kojem su učešće uzela njihova dva tima.

“Osnovci su se takmičili sa embotima, imali su zadatak u okviru kojeg je trebalo da iskoriste senzore i sve mogućnosti koje pruža taj embot. Deca su savršeno odradila taj zadatak“, ponosno poručuje predsednik ovog centra, navodeći da je konkurencija bila jake, te da je na takmičenju učestvovalo 160 škola.

Inovacioni centar Gračanica

Učenik sedmog razreda OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, Nikola Stanojević, koji je sa svojim timom osvojio drugo mesto u robotici i programiranju, cime su sebi obezbedili plasman na regionalnom takmičenju u Hrvatskoj, u izjavi za KoSev navodi da je zadovoljan ostvarenim rezltatom.

Stanojević se nada da će i na tamošnjem takmičenju osvojiti zadovoljavajuće rezultate, kako bi stekli uslov za učešće na svetskom takmičenju u Šangaju.

Ekipa srednjoškolaca takođe je osvojila drugo mesto na takmičenju sa temom „Zaštita životne sredine“, a sa projektom „Pametna bašta“ koji su sami osmislili.

Novak Spasić, učenik je Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Sušici, i navodi da je ideja projekta bila automatizacija plastenika kako bi „pametna bašta“ sama zalivala zemljište na osnovu određene temperature i rashlađivala ako je temperatura previsoka.

„Pametna bašta sastoji se iz nekoliko delova: dva senzora koji služe za praćenje vlažnosti zemljišta i temperature vazduha u samoj bašti. Inače, to su dva osnovna parametra koja su jako bitna za biljku koja raste u bašti. Pored toga, tu je i jedan ventilator koji je namenjen tome da se temperatura u bašti spusti. Korišćena elektronika u ovu namenu su bili Arduinomikrokontroleri, fotosenzori, kao i solarni panel“, objasnio nam je Nikola.

Mladi umovi iz Gračanice sačinili su i aplikaciju kojom se, ukoliko je visoka temeperatura, šalje poruka preko email-a i telefona kako bi se obavestio korisnik da je temperatura previsoka, i kako bi se uključio ventilator ili pustila voda ukoliko zemljište nije vlažno.

Sve ovo moguće je sprovesti u praksi, tvrdi predsednik ovog centra objašnjavajući da već imaju nekoliko ponuda da svoje ideje sprovedu na terenu, ali da im je za to neophodna finansijska podrška.

Upravo zbog minimalne finansijske podrške, delovi starih računara primarni su materijal za rad ovog Inovacionog centra. Ali izgleda da to za njih nije prepreka, o čemu sude i izvanredni rezultati ostvareni na ovogodišnjem takmičenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.