Kosovski istoričar: „Borba OVK nije bila čista“

Jusuf Budžovi
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Istoričar Jusuf Budžovi (Jusuf Buxhovi), u jednom intervjuu u emisiji Rubikon, pozvan je da govori o osetljivim temama za javno mnjenje. Uglavnom se razgovaralo o ubistvima 102 člana LDK-a i preuzimanju vlasti od strane OVK nakon rata, što se smatra državnim udarom.

U intervjuu, Budžovi je rekao da OVK nije bio čist, jer je ubijeno preko 100 zvaničnika LDK-a.

„OVK-a nije bio čist. Bio je ispravan, ali je imao i puno loših stvari. Ubijeno je preko 100 zvaničnika LDK-a“, rekao je Budžovi.

Pisac Budžovi je takođe komentarisao i strance i Rezoluciju 1244.

„Na Kosovu se dogodio jedan vrlo interesantan fenomen, jer se međunarodni faktor postarao da Rezolucija 1244 donese jednu demokratsku infrastrukturu slobodnoj državi – u kojoj će se oslobođenje vratiti kroz slobodu, a slobodu će zarobiti oslobodioci – za to najveću krivicu snosi međunarodni faktor“, dodao je Budžovi.

KoSSev: Budžovijeva izjava izazvala je burne reakcije pojedinih kosovskih zvaničnika kao i kosovskog premijera koji je zatražio od njega da detaljnije pojasni izjavu.

„Ne poznajem baš toliko Budžovija, ali ga znam kao jednog od osnivača LDK-a. Kontekst ili samo ubistvo, ako se dogodilo – trebalo bi da se objasni šta to podrazumeva. Ima zločina nakon rata – ali je bolje da on objasni kako su se dogodili“, izjavio je Haradinaj.

Na izjavu Budžovija, reagovao je i zamenik ministra za ekonomski razvoj, Gani Koci. Koci je na svom Fejsbuk profilu napisao da pre nego što osudi čistotu rata OVK, Budžoviju bi trebalo da se sudi za ubistvo Jusufa i Bardiša Gervale i Kadri Zeke, kao i za hapšenje grupe Husena Gege. On je rekao da je rat OVK „trebalo da počisti sve otpatke kao što je Budžovi  , prenela je juče Gazeta Express.

Predsednik nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasnići, takođe negira tvrdnje o „nečistoj borbi OVK“ a za ovakvu izjavu čak okrivljuje Srbe.

„Moramo razumeti, vekovna srpska vlast na Kosovu bacila je svoje seme koje i danas proizvodi plodove. I to seme nikada neće pristati na našu slobodu i našu nezavisnost stečenu brojnim žrtvama u svakom selu i gradu na Kosovu“, poručio je Jakupi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.