Krasnići: Nemamo glasove za ratifikaciju sporazuma sa Crnom Gorom

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK), Memlji Krasnići, izjavio je da u Skupštini Kosova nema dovoljno glasova za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Da li su dovoljni glasovi koje imamo? Nisam siguran. Treba da imamo dve trećine glasova i prema dosadašnjim izjavama izgleda da ih nemamo," kazao je Krasnići za RTV Dukađini.

On je rekao da to što neće biti izglasana ratifikacija neće uticati na vladajuću koaliciju PDK i Alijansu za budućnost Kosova i druge stranke.

"Naše razlike što se tiče demarkacije nisu nove. To su razlike koje su postojale i nastavljaju da postoje godinama. Nisu bile smetnje za formiranje koalicije i nisu smetnja ni za nastavak koalicije," kazao je Krasnići.

On je naveo da se radi o suštinskom pitanju koje se, hteli to ili ne, povezuje s fundamentalnim pravom građana Kosova da se slobodno kreću po Evropi.

"To pitanje na našu nesreću ne zavisi od nas, već zavisi od onih koji utvrđuju pravila u pitanju liberalizacije viza, a to je Evropska unija," kazao je Krasnići.

Vlada Kosova je prošle nedelje na dalju proceduru Skupštini Kosova dostavila Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Protiv sporazuma i njegove ratifikacije su se, pored opozicionog Samoopredeljenja, izjasnili i poslaničke grupe članica vladajuće koalicije Alijanse za budućnost Kosova premijera Kosova, Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo zamenika premijera Kosova, Fatmira Ljimaja.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.