Zaev srećan što je u Prištini: Podrška Kosovu, ali i Srbija je naš sused

"Kosovu je potrebna podrška Makedonije u svim njegovim procesima, ali istovremeno, kao što znate, i Republika Srbija je naš sused. Nadamo da će se neka bilateralna pitanja rešiti, a mi ćemo biti tu da pomognemo u procesu između dve zemlje," poručio je u Prištini premijer Makedonije, Zoran Zaev. Danas boravi u zvaničnoj poseti Prištini, gde se sastaje sa najvišim zvaničnicima Kosova. Srećan sam što sam prvi premijer Republike Makedonije koji je posetio Kosovo, istakao je.

Posetu je započeo sastankom sa premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem.

"Sa Republikom Kosovo potpisali smo 19 bilateralnih sporazuma i 16 različitih dokumenata, a očekuje se da bude potpisan i 20-ti sporazum, a sve u interesu naših građana," rekao je prvi čovek Vlade Makedonije tokom sastanka, saopštila je Vlada Kosova.   

"Srećan sam što sam prvi premijer Republike Makedonije koji je posetio Kosovo"

Nakon sastanka sa Haradijem, Zaev se oglasio i na svom Fejsbuk profilu.

"Republika Makedonije i Republika Kosovo imaju pozitivne i konstruktivne odnose i saradnju na svim nivoima," napisao je.

"Ovde smo da bi napravili jedan korak napred – da stvorimo nove mogućnosti za promovisanje i produbljivanje naših bilateralnih odnosa. Srećan sam što sam prvi premijer Republike Makedonije koji je posetio Kosovo," dodao je.

Dvojica premijera složila su se da Kosovo i Makedonija "dele iste aspiracije za članstvo u EU i NATO i da će dati uzajamnu podršku jedni drugima", istakavši da je "budućnost celog Zapadnog Balkana u NATO-u i u EU".

Premijer Makedonije kazao je da podržava dijalog između Beograda i Prištine, ali je, prenosi Radio Kim, izbegao da direktno odgovori na pitanje novinara da li će Makedonija glasati za članstvo Kosova u UNESCO-u.

"Kao što znate, to je odloženo. Ne znam kada će se o tome raspravljati. Paralelno sa tim će se rešavati bilateralni odnosi između Kosova i Srbije. Mi dajemo veliku podršku dijalogu koji je otvoren između Prištine i Beograda, a koji je u funkciji rešavanja otvorenih pitanja. Kosovu je potrebna podrška Makedonije u svim svojim procesima, ali istovremeno, kao što znate, Republika Srbija je naš sused. Tako da je u našem delokrugu dobar odnos sa susednim zemljama. Mi se nadamo da će neka bilateralna pitanja rešiti, a mi ćemo biti tu da pomognemo u procesu između dve zemlje," naveo je, javlja Radio Kim.

Haradinaj, sa druge strane, nije uopšte želeo da odgovori da li očekuje podršku Makedonije za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, ali je takođe, prenosi dalje Radio Kim, izbegao i odgovor na drugo 'vruće' pitanje – o članovima "Kumanovske grupe" koji su nedavno osuđeni, a koji su poreklom sa Kosova.

Zaev je, govoreći o takozvanoj Kumanovskoj grupi, rekao da građani Kosova i Makedonije zaslužuju da saznaju pravu istinu o tome. 

"U tom smislu imamo zajednički stav da je potrebna međunarodna istraga koju bi pokrenuli međunarodni predstavnici koji bi se suočili sa svim elementima i koji bi dali odgovor na pitanja koje građani i Republike Kosovo i Republike Makedonije zaslužuju," istakao je, dodajući da ovo pitanje ne sme biti prepreka u unapređenju odnosa Makedonije i Kosova.

O značaju posete Zaeva, Haradinaj je rekao:

"Ova poseta nam pomaže da ostvarimo dobre odnose između Kosova i Makedonije. Imamo mnogo obaveza za koje verujem da će biti završene u budućnosti, zajedničkim sastancima dve vlade, Republike Kosovo i Makedonije, a u interesu građana obe zemlje."

Sa Veseljijem o autoputu Skoplje – Priština

Nakon sastanka sa Haradinajem, Zaev se sastao i sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem.

Tema njihovog razgovora, između ostalog, bio je auto-put Priština-Skoplje. 

Veselji je podsetio da je Kosovo na kraju autoputa "Arben Džafiri" koja povezuje Prištinu i Skoplje, što će, dodao je, olakšati komunikaciju građana i trgovinske razmene.

Sa svoje strane, Zaev je obećao da će "njegova vlada uskoro započeti deo autoputa od Skoplja do graničnog prelaza sa Kosovom," navode iz Skupštine Kosova o sastanku dvojice zvaničnika.

Zvaničnik iz Skoplja trebalo bi u toku dana da se sastane i sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.