Kramon: Kurti obećao da će da razgovara sa Srbima – značajan korak ka unutrašnjoj koheziji

„Već zaključeni sporazumi trebalo bi da se pravno poštuju i sprovedu. Kosovo ne bi trebalo da dozvoli sebi da bude strana koja krši međunarodne obaveze“, poručila je danas u kosovskom parlamentu, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon.

Danas je u Prištini održana sednica Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje EU kojoj su, osim najviših prštinskih zvaničnika, prisustvovali i predstavnici EU.

Prištinski zvaničnici: Hoćemo viznu liberalizaciju

Najviši prištinski zvaničnici na današnjoj sednici su još jednom zatražili viznu liberalizaciju za Kosovo, kritikovali EU zbog toga što ovakva odluka još uvek nije doneta, ali i podcrtali da je EU jedan od najvažnijih partnera Kosova.

Prvu kritiku je uputio predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca. Ujedno je kazao da je prošlo šest godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je proces zastao usled „stagnacije političke volje“.

Kurti je takođe kritikovao EU, naznačivši da je odluka o nedodeljivanju vizne liberalizacije nepravedna i kratkovida.

„Glas građana Kosova morate da čujete. Aktivnosti za neliberalizaciju viza za građane Kosova su nepravedne i kratkovide“, poručio je on.

Kurti je ujedno kazao da je Kosovu potrebna pomoć Evropske unije „najbogatijeg socio-ekonomskog kluba na svetu“, dok je zamenik premijera, Besnik Bisljimi opisao EU kao najboljeg partnera Kosova.

Povodom kritika na račun EU poslanicima i drugim prištinskim zvaničnicima u kosovskom parlamentu obratio se šef kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog.

„Znamo koliko je vizna liberalizacija važna za građane Kosova. Von Der Lajen (šef Evropske komisije) je bio jasan. Komisija stoji iza odluke iz jula 2018. – da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju. Podržao ga je i Evropski parlament u prvom čitanju, ali je u razmatranju u Savetu. Računam na podršku poslanika Evropskog parlamenta i poslanika koji su danas ovde da nastave da rade sa Evropskim parlamentom na postizanju ovog cilja. Skupština ima važnu ulogu u sprovođenju reformi i davanju prioriteta reformama u oblasti vladavine prava“, rekao je on.

Sunjog je dalje naznačio da je EU spremna da radi sa Kosovom na njegovom putu ka EU, ali i da je Izveštaj o napretku ukazao na zastoj u usvajanju pojedinih zakona, te pozvao Kosovo da radi na tome.

Što se tiče dijaloga koji se vodi u Briselu, Sunjog je kazao da je važan konstruktivan pristup, te pozvao na primenu svih dogovora postignutih u prošlosti.

Kramon: Promene u skladu sa kosovskim ustavom, ali se prilagođavanjem bližimo kraju dijaloga

Viola fon Kramon koja je takođe prisustvovala današnjoj sednici ponovila je da je evropski put Kosova i Srbije povezan sa dijalogom koji se vodi u Briselu, tj, da priključenje EU zavisi od sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kazala je da bi dijalog trebalo da služi i jednoj i drugoj strani kako bi se došlo do normalizacije, ali i da će, bez dogovora, ceo region biti i dalje podvrgnut „stranim uticajima“ i biti „izvor evropske destabilizacije“.

Naznačila je i da bi dijalog trebalo da postane politički prioritet strana, kao i da bi i Beograd i Priština treblao da budu čvrsto posvećeni njemu.

„Vrlo je važno da se Kosovo uključi u ovaj proces u punom kapacitetu, a kako bi došlo do pozitivnih rezultata“, kazala je.

Uz poruku da razgovori ne bi trebalo da budu ograničeni samo na briselski format, podsetila je kosovskog premijera na njegovo obećanje – da će razgovarati sa Srbima sa Kosova.

„Premijer je obećao da će organizovati unutrašnji dijalog sa Srbima sa Kosova, što bi trebalo da bude esencijalan korak ka unutrašnjoj koheziji, a kako bi dijalog dobio uspešan kraj. Upravo zbog toga ohrabrujem kosovskog premijera i skupštinu da naprave platformu sa konstruktivnim uključenjem Srba sa Kosova, a dok bi sve ostale zajednice takođe bile uključene“, tvrdi Kramon.

Naznačila je da je neophodno da u dijalogu koji se vodi bude više žena i da bi sam proces trebalo da bude transparentniji.

Uz podsećanje na ranije postignute sporazume u Briselu, poručila je da svi oni moraju da budu sprovedeni.

„Već zaključeni sporazumi trebalo bi da se pravno poštuju i sprovedu. Kosovo ne bi trebalo da dozvoli sebi da bude strana koja krši međunarodne obaveze i sporazume potpisane u Briselu“, poručila je, te naznačila da će to pokvariti reputaciju Kosova.

Pozvala je institucije da pokrenu javnu debatu i pronađu način za implementaciju svih prethodno postignutih sporazuma.

„Naravno, promene moraju biti u skladu sa kosovskim ustavom i pravnim poretkom. Međutim, pronalaženjem načina za prilagođavanje će se načiniti jedan veliki korak bliže kraju dijaloga i završetku ovog dugog procesa“, poručila je.

„Dragi prijatelji, za dijalog između Kosova i Srbije potrebni su jaka politička volja, visoki standardi za zaštitu manjina, beskompromisna borba za ljudska prava i dobri komšijski odnosi… Na kraju, (dijalog) iziskuje hrabru viziju, želju za rešavanje problema i pronalaženje mira, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region Zapadnog Balkana“, naznačila je.

Kramon je još jednom podcrtala da se zalaže za momentalnu viznu liberalizaciju zbog toga što je, kako je rekla, Kosovo ispunilo sve uslove.

 

Da bi Srbija i Kosovo trebalo da ispune sve preuzete obaveze, uključujući i formiranje ZSO, poručili su danas iz ambasade SAD u Prištini.

Mi ne opisujemo kako taj, ili bilo koji drugi sporazum treba da se spovede, jer su tehnike implementacije u rukama dve strane, navode iz ambasade.

Sličnu poruku poslao je danas iz Brisela i portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano.

„Stav Evropske unije o sporazumima postignutim u dijalogu Beograd-Priština je veoma jasan, a to je da ti sporazumi moraju biti poštovani i da se moraju učiniti svi napori da oni budu sprovedeni“, kazao je.

Podsetimo, juče je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao za BBC da neće dozvoliti sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Kurti je tada kazao da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji, kao što neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opština.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.