Kraj istraga o glavnom sudiji koji je optužio EULEX za korupciju: EU neće da objavi rezultate

FOTO: EULEX

Evropska unija neće da objavi nalaze tri istrage koje su završene, a koje su se ticale delovanja britanskog sudije Malkolma Simonsa koji je bio sudija u EULEX-u od samog početka misije – 2008, te predsedavajući sudskog saveta EULEX-a od 2014. od 2018, sve do njegove ostavke prošle godine, kada je evropsku misiju na Kosovu direktno optužio za korupciju, saopštivši da „ne želi više da bude deo te farse“. 

Portparol EU ne želi ni ime da mu se otkrije

Portparol EU potvrdio je juče, kako je Beta javila, pozivajući se na agenciju „Associated Press“ da je disciplinska komisija završila tri istrage o delovanju Simonsa. U EU nisu želeli da komentarišu zaključke komisije, niti da daju detalje o navodima protiv sudije. Čak ni portparol nije želeo da mu se navede ime pozivajući se na osetljivost istraga.

Britanski sudija: Istragu iz osvete pokrenule kolege (u EULEX-u) koje sam okrivio

Sa druge strane, sudija Malkolm Simons rekao je da su istrage – čiji je on predmet, sprovedene iz osvete zbog njegovih optužbi protiv EU.

Simons je rekao da navodi protiv njega potiču od kolega koje je okrivio, i da je, kako je rekao, pristrasna istraga pokušaj da se dovede u pitanje njegov potez kao uzbunjivača.

Šta je govorio EULEX-ov glavni sudija?

Aferu o navodnoj korupciji u „srcu misije“ pokrenuo je prošle godine, dajući ostavku na mesto vrhovnog sudije u EULEX-u, u intervju za Le Monde, koji su preneli ugledni međunarodni mediji, kada je izneo teške optužbe o navodnoj visokoj korupciji i političkom uplitanju u radu EULEX-a.

U intervjuu za „Le Monde“, Simons je optužio kolegu sudiju da hakuje njegov e-mail nalog i da njegove imejlove deli sa drugim sudijama. Takođe je optužio britansko Ministarstvo spoljnih poslova i EU da nisu reagovali na njegova upozorenja o korupciji.

„Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje hakovanja mog e-mail-a od strane drugog sudije EULEX-a. Zamolio sam Britansku službu za spoljne odnose i EU da pošalju slučaj policiji. Odbili su da me podrže,“ rekao je Simons.

On je takođe rekao da je organizacija, poznata kao EULEX, podložna političkom uplitanju.

„EULEX nije misija promovisanja vladavine prava i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije je naivan ili glup,“ rekao je tada Simons i dodao da ne želi više da bude deo te „farse“

EULEX je potom saopštio da je upravo Simons taj protiv kojeg se vodi više nezavisnih istraga u Briselu za teške optužbe.

Takođe, u ovo vreme prošle godine na RTK emitovan je program u kojem je ova televizija iznela sadržaj elektronske prepiske između Malkolma Simonsa i šefa civilnih operacija Evropske unije, Keneta Dina i u kojoj se ukazuje na neprofesionalno ponašanje poljskog sudije EULEX-a Dariusa Sielickog u donošenju sudske odluke za optužene u slučaju „Drenica 2“.

„Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu,“ oglasila se tada šefica EULEX-a Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou). Probleme treba da rešavaju nadležni organi a „ne ličnim mišljenjima izraženim na TV programu”, bio je stav ove zvaničnice.

Malkolm Simons nije jedini

Malkolm Simons nije jedini visoki zvaničnik EULEX-a koji je misiju za vladavinu prava u kojoj je radio optužio za navodnu korupciju i uplitanje politike.

Najpoznatija korupcionaška afera do sada je tzv. slučaj Bamije.

Sada već bivša tužiteljka EULEX-a, Britanka – Maria Bamieh suspendovana je u ovoj misiji kada je 2014. godine, pre same suspenzije, javno optužila svoje kolege da su uzimali mito u pojedinim slučajevima, u zamenu za okončanje istraga. 

Bamije je krajem 2014. predala Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u EULEX-u, nazvavši menadžment misije „mafijaškim“.

Ova tužiteljka je i krajem januara 2015. godine govorila o navodnoj korupciji u EULEX-u pred Odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu i, pored ranijih optužbi, iznela tada i da su visoki zvaničnici EULEX-a proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.

EULEX je demantovao sve navode i štaviše, optužio upravo Bamije da je navodno sakrila dokaze u slučaju „Sekirača“ što je Bamije odmah demantovala dodajući da joj je kancelarija bez njenog znanja pretresena. Optužbu su izneli EULEX-ov tužilac Kent Mortimore, koji je krajem 2014. predstavljao Specijalno tužilaštvo u slučaju Sekirača, kao i tadašnja predsedavajuća sudskog veća u ovom slučaju, EULEX-ov sudija Ana Adamska Galant.

Doktor međugraničnog uporednog prava iz Milana i nekadašnji šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji​ na Kosovu, Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Capussela) još jedan je oštri kritičar EULEX-a i dela političkog vrha Kosova. Sitematski neuspeh i malo dobrih rezultata, ocenio je rad ove misije u intervjuu za KoSSev 2016. godine.

Mandat EULEX-a traje do 2020. Mandat je evropskoj misiji za vladavinu prava i ranije produžavan na po dve godine – 2014, pa 2016. EULEX je prethodno preneo svoja ovlašćenja na kosovske institucije. Kosovska vlada se zalagala da ova misija završi mandat, odnosno da nema izvršna, već isključivo savetodavna ovlašćenja. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.