Albanski navijači ispred Bogorodice Ljeviške – „Kosovo je srce Albanije“

REAGIM“ Shqipërin e pa bërë , bëje të bëre ose vdis “ E ndjejm obligim kombëtar e moral që të jemi në shërbim të qytetit dhe atdheut sa herë të jetë nevoja , andaj sot me shkas të provokimit të armiqve tanë ishim në Kishën e Shën Prenës. Bëjmë thirrje organeve shtetërore që të jenë me kompetent në punën qe ata e sigurojn, kjo do të jetë hera e fundit qe merremi me akte të tilla. Ne si Ushtarët e qytetit të lidhjes do të jemi në vendin e ngjarjes gjatë tërë ditës deri sa të dalin armiqt nga aty ku jan strukur brenda kishës. Provokime të tilla nuk do të lejojm në asnjë mënyr !! ??DJEMT BESNIK TË QYTETIT ANTIK. ??

Posted by Arpagjik't Prizren (Official) on Sunday, 4 October 2020

„Navijači ispred Bogorodice Ljeviške Srbima odgovorili uzvikujući Kosovo je srce Albanije“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Navijači Prizrena reagovali su na srpske posetioce koji su u subotu na ulicama Prizrena uzvikivali „Kosovo je Srbija“, piše Gazeta Express.

Neki fanovi su u Prizrenu, u blizini crkve Svete Petke, uzvikivali „Kosovo je srce Albanije“.

Iz „Arpagjiket“-a (fudbalska navijačka grupa iz Prizrena, prim.red.) kažu da je ovo reakcija na jučerašnje uzvikivanje Srba u ovom gradu.

U gradu Prizrenu juče su se čuli uzvici „Kosovo je Srbija“. Kod crkve Sv. Petke, poznate kao crkva Bogorodice Ljeviške, izgledalo je da se okupila grupa Srba proslavljajući. 

Fotografisani su oko 15 sati kako pevaju provokativne pesme i negiraju nezavisnost Kosova.

Saobraćaj vozila na putu na kojem se nalazi Srpska pravoslavna crkva zaustavila je Kosovska policija na oko 15 minuta, rekli su svedoci Gazeta Express. Zvaničnici KP neprestano čuvaju crkvu Bogorodicu Ljevišku, koja se nalazi u istorijskoj oblasti Prizrena. Ova crkva je pretvorena u džamiju, pre nego što je džamija ponovo postala crkva.

Izvori iz crkvene opštine Prizren za KoSSev:

Venčanje crnogorskog para, razvijena crnogorska zastava, nijedne političke parole nije bilo

Kako KoSSev saznaje u prizrenskoj parohiji, juče je u ovoj crkvi održano venčanje crnogorskog para. Oni su posle venčanja ispred crkve razvili staru crnogorsku zastavu u prisustvu policajca koji im nije to zabranio. U  parohiji za KoSSev svedoče da ova grupa svatova ni u jednom trenutku nije uzvikivala „Kosovo je Srbija“, niti ijednu politicku parolu. „U pitanju je manipulacija sa ciljem narušavanja etničkih odnosa“, naveo je naš izvor, a opširnije o ovim svedočenjima iz crkvene opštine Prizren u posebnoj vesti.

Kosovska televizija Kljan Kosova objavila je juče vest kao i Gazeta Express, danas, uz fotografiju na kojoj se vidi stara crnogorska zastava, i objavljujući i reakciju Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji je u široj javnosti prepoznat po vođi Halitu Beraniju, a u kojoj oni navode da „proslave i nacionalističke pesme uznemiravaju građane Prizrena“. Vest je prethodno objavio i Prizren Press.

Na videu koji je objavljen na Gazeta Express, a preuzet sa Fejsbuk stranice ove navijačke grupe, zumirani su kroz vrata i vernici koji se nalaze unutar crkve i mole u trenutku dok traje okupljanje ovih navijača.

U gradu Prizrenu živi malobrojna srpska zajednica koja broji svega nekoliko desetina. Ona je obnovljena uz Prizrensku bogosloviju. U atrijumu crkve Sv. Spasa, danas je poslednji dan međunarodnog festivala srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.