Kozarev: Priština obmanjuje javnost – formiranje ZSO ničim ne može da uslovljava

Priština ne može ničim da uslovljava formiranje Zajednice srpskih opština, pogotovo ne sprovođenjem sporazuma o telekomunikacijama, čija je primena takođe blokirana nekonstruktivnošću Prištine. Ukoliko Priština ne želi normalizaciju odnosa i dijalog sa predstavnicima Beograda, neka to jasno i saopšti, umesto što, rukovođena predizbornim, unutrašnjopolitičkim razlozima – svakodnevno laže i obmanjuje domaću javnost – poručio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, u reakciji na najnoviju izjavu kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri – da će ZSO biti formirana kada Kosovo dobije telefonski pozivni broj. Politika Prištine, osim što je neiskrena i nekonstruktivna, ovakvim porukama postaje i potpuno besmislena, ocenjuje, Kozarev, takođe. 

"Sporazum o telekomunikacijama nije sproveden, jer Priština nije stvorila uslove za rad MTS-ove kompanije na Kosovu i Metohiji. Kada to bude učinjeno, dobiće, kako je dogovoreno, na korišćenje još jedan pozivni broj za teritorijalnu oblast u Srbiji. Telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije će se i tada odvijati bez pozivnog broja i po lokalnoj tarifi. A gospođa Tahiri treba samo da pročita sporazum koji je potpisala i sprovede ga," dodaje on dalje. 

Kozarev ističe i da "sve ovo" nema nikakve veze sa preuzetom obavezom da se stvore uslovi za formiranje ZSO.

"Za nas je formiranje Zajednice srpskih opština osnovni razlog učešća u dijalogu, i rok za izradu njenog Statuta bio je 25. decembar prošle godine. Kada Zajednica srpskih opština bude formirana, njen Sekretarijat će, upravo u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama, biti dostupan na pozivnom broju +381," dodaje zamenik Direktora Kancelarije za KiM i zaključuje:

"Evropska unija je, kao posrednik u dijalogu, verovatno i sama već umorna od šibicarenja prištinskih političara, ali očekujemo da će preduzeti korake kako bi se iz ovog procesa odagnao besmisao koji već postaje hroničan."

Kosovska ministarka za dijalog je za kosovski list "Zeri", ranije danas, izjavila da će "kršenje sporazuma" od strane Beograda biti povezano sa formiranjem ZSO, te da je pitanje ZSO-a u fazi kada bi trebalo da se izradi Statut ove zajednice, u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

"Međutim, mi nismo počeli sa izradom Statuta. To prvo mora da sačeka pitanje telefonskog pozivnog broja za koji je Srbija već prekršila sporazum, jer je 1. marta trebalo da se završi ovo pitanje. Mi smo ispunili sve obaveze, dok srpska strana nije izvršila svoje dužnosti," rekla je Tahiri, dodajući da je Evropska unija preuzela obaveze da se uključi u "pitanje srpske strane".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.