Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Srbina koji se sumnjiči da je planirao teroristički akt

Sud
FOTO: N1

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je optužnicu pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog S.A., zbog sumnje da je počinio krivično delo „Priprema terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, krivično delo „Prevara“, kao i delo „neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“ navodi se u saopštenju za javnost.

Dalje se navodi da je okrivljeni S. A., 12.07.2018, iz srpske pošte u severnom delu Mitrovice, uputio paket oštećenom, R. R., u kome se nalazio pištolj „CZ Vzor 50“ kalibra 7,65 mm , čehoslovačke proizvodnje, bez serijskog broja, jedan šaržer, šest metkova, 11 ampula tramadola, 5 ampula trodona, 18 pakovanja bensedina i srpski pamflet formata A4 sa logotipom „Vrhovna komanda Oslobodilačke Vojske Kosova i Metohije“, kojim se pozivala žrtva i drugi građani srpske nacionalnosti, kao što su M. R., B. P., S. P., M. N., M. P. i D. P., da prenesu oružje iz raznih skladišta u Mitrovici, kako bi izvršili napade i upotrebili fizičko nasilje nad srpskim građanima i za iste optužili Albance pred međunarodnom zajednicom.

Ovim radnjama okrivljeni je izvršio krivično delo „Priprema terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, člana 144 stav 3 Krivičnog zakonika Kosova.

Tužilaštvo je saopštilo da je optuženi S. A., od 2017. godine u kontinuitetu, obmanjivao mnoge građane, iznoseći neistinite činjenice kako bi protivpravno stekao materijalnu korist, koristio situaciju nekih građana Srbije predstavljajući se kao visoki funkcioner Ministarstva zdravlja u Srbiji i kao predstavnik organizacije za pacijente sa dijabetesom i da je na ime zaposlenja primao različite količine novca. Od oštećenog R. R., u iznosu od sedam hiljada evra, od oštećenog S. R. u iznosu od 2 hiljade evra, a od oštećenog M. R. iznos od 5 hiljada evra. I od mnogih drugih je tražen novac za zaposlenje, ali zbog visokog iznosa nisu mogli da daju.

Ovim radnjama okrivljeni S.A. počinio je krivično delo „Prevara“ iz člana 335 stav 2 u vezi sa stavom 1 KZK.

Takođe, okrivljeni S. A. je 12.07.2018. neovlašćenim vlasništvom, kontrolom i posedovanjem oružja, pištolj tipa „CZ Vzor 50“, kalibra 7,65 mm, čehoslovačke proizvodnje, bez serijskog broja, sa jednim šaržerom, poslao preko srpske pošte u severnom delu Mitrovice, na ime Radomira Repanovića u selo Osojane. Isto oružje prijavljeno je policiji, koja je oružje oduzela.

Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“ iz člana 374. stav 1. KZK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.