Gnjilane: Tužilaštvo pritvorilo dve osobe koje su vršile pritisak na druge da glasaju za Srpsku listu

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, Odeljenje za teška krivična dela, pritvorilo je na 48 sati dvoje osumnjičenih pod sumnjom da su počinili krivično delo „Povreda slobodne volje birača“.

Postoji dobro osnovana sumnja da su osumnjičeni, Z. D. i V. B, od 26. septembra 2019. godine, kontinuirano vršili pritisak i pretili oštećenima O.K., S.K. i J. K., da za skupštinske izbore 6. oktobra 2019. podrže i glasaju za Srpsku listu.

„Osumnjičeni su, prvobitno 26. septembra 2019. godine, vršili pritisak na oštećenog O. K., da uđe u vozilo kako b ga pretresli, a zatim su mu pretili preko telefona navodeći da treba da se povinuje njihovim uputstvima. Gore spomenuti osumnjičeni takođe su 27. septembra 2019. nastavili da vrše pritisak na oštećenog S. K. tako što su ga uveli u njihov automobil, navodno da razgovaraju, protivno njegovoj volji, sve dok oštećeni nije iskoristio trenutak kada automobil nije bio u pokretu da ode sa lica mesta“, piše u izjavi Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu.

„U nastavljenom pritisku stranke Srpska lista na članove stranke SLS, sumnja se da je iz političkih razloga oštećena J. K. otpuštena s posla u Domu zdravlja u selu Pasjane, a odluka joj je uručena 30. septembra 2019.“, dalje navodi ovo tužilaštvo.

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu u ovom slučaju, pored izjava oštećenih svedoka, poseduje i druge materijalne dokaze (telefonske snimke, sms-ove) i u zakonskom roku će doneti odluku o primeni bezbednosnih mera prema optuženima, kako bi uspešno sprovelo krivični postupak.

KoSSev: Predsednik SLS, Slobodan Petrović, u više navrata je upravo govorio o navodnim pretnjama i pritiscima kojima su izloženi članovi njegove partije i njihove porodice, ali i svi koji nisu deo Srpske liste, navodeći da za svoje tvrdnje ima i „desetine dokaza“ koje su predočili kako institucijama na Kosovu, tako i u Srbiji.

Kao konkretne primere naveo je slučajeve u kojima su, navodno, članovima porodica njihovih članova uručeni otkazi u Domu zdravlja u Gračanici.

Predsednik ove stranke takođe tvrdi da je 13 lekara KBC Priština u Gračanici potpisalo izjavu u kojoj optužuju rukovodstvo za „vršenje konstantnog mobinga primenom zloupotrebe službenog položaja“.

Prema njegovim navodima, ove informacije su prosleđene i Ministarstvu zdravlja RS, i u njima je „jasno naglašeno da njihov radni odnos nije definisan i da ih na taj način drže kao taoce, tako što im daju ugovore na tri, šest meseci i tako ih uslovljavaju“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.