Kosovsko specijalno tužilaštvo: Istraga u vezi sa kumanovskom grupom pokrenuta pre sukoba u Kumanovu

Nakon što je Kosovska policija pre pet dana pretresla kuće osumnjičenih za koje se veruje da su učestvovali u sukobima u Kumanovu, Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da je u toku istražna faza slučaja  protiv ovih osumnjičenih lica, a da su prve istražne radnje započete još pre samog sukoba u Kumanovu.

"Prve istražne radnje u ovom slučaju su počele pre nedavnih događaja u Makedoniji, zbog sumnje da su neki ljudi planirali da izvedu kriminalne aktivnosti u ovoj zemlji," navodi se u saopštenju Kosovskog specijalnog tužilaštva i dodaje da je "moguće da su osumnjičeni, koji su prema informacijama koje je dobio tužilac iz samih medija, mogli da budu uključeni u događaje koji su se odigrali u Makedoniji".

Iz tužilaštva dodaju da je istraga pokrenuta zbog očuvanja mira i bezbednosti na Kosovu, kao i sprečavanja krivičnih dela.


Koliko je zapravo kosovskih Albanaca učestvovalo u sukobima u Kumanovu protiv makedonskih snaga bezbednosti još uvek nije poznato. Kroz kosovske medije brojke sve vreme variraju, kao i informacije o tome koliko ih je uhapšeno. Određen broj kosovskih Albanaca se trenutno nalazi u zatvoru u Skoplju. 

Porodice su uhapšene u prethodnim danima obilazile u zatvorima, dok je završena i autopsija ubijenih, među kojima je potvrđeno da i devet poginuli kosovskih Albanaca. 

Danas se u Prištini održava i protest porodica i prijatelja uhapšenih protiv kosovskih institucija. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.