… i nek se vije zastava na severcu kroz dolinu Ibra…

“Đavoli, tako je.. Đavoli i Neno Belan“ , negde i vino noći, mada ni ono ne ulazi bez da ima nešto zvano akciza i koristi se za preći granicu i nahraniti nekog sendvičem. Ali nema veze sa našim stanjem smrzavanja, duboke hibernacije i apatije. Imam tu nesreću ili dobru optiku kupljenu još 2002, pa me ranim jutrom ne može iznenaditi prijatan ulazak na naše Kosovo i Metohiju.  Zaboravljeni  stubovi  PTT-a, neke visokonaponske mreže, sve u bojama naše zastave, zastave Republike Srbije koja prestaje da postoji baš tamo odakle počinju zastave da se vijore. Pa gde smo se zaje*ali?

Zaje*ali smo se tamo gde smo počeli više da verujemo onom što želimo da vidimo i čujemo nego onom što nas naša deca pitaju veoma jasno i naslikano. “A gde su naše '80?“ Pa nigde sine, u maminim fiokama, mojim vrećama i kasetama, našem vremenu koje smo vam mi  oduzeli jer smo u međuvremenu postali blago mentalno retardirani, a ne znamo zašto, samo nemoj i ti tako. Jutros ovo preko graničnog prelaza Jarinje, nije bio ni put vina, a ni put svile, a ni pomena o “dolini jorgovana“ – ne pominji šta ne treba da se čuje, ne micaj ustima da Srbija neće u EU jer ludi Srbi sa Severa ne znaju gde će.

Ako još i kojim ludo-srećnim izvlačenjem neke dobitne kombinacije maćeha dobije otvaranje (opaaaa) poglavlja za razmatranje za pokušaj penetriranja u nešto slično onom na vodi, mi, združeni nepoželjni rođaci sa Severa moramo biti svesni da maćeha na taj put kreće BEZ NAS. Ili sa paketom odabranih, pod uslovom da kornjače sa Galapagosa ne žive najduže da bi doživele suštinski važno obećanje upućeno meduzama (koje inače žive bez mozga).

A sada mali povratak u stvarnost i leto pred nama. Naša deca završavaju neke škole, neke upisuju, bore se i za neke fakultete i dobro mesto na rang listama. Gde će to isto što upišu i da završe –  ne zavisi od njih;  ni od onog što mu se ime ne pominje, a ni od počasnih Preuzvitosti i i onih kovača medalja, štancera  Diplomitosti i Doktoritosti sa trake za proizvodnju imbecilnosti.  Zavisiće od nas samih, osim ako se ne polakomimo za neki gram medalje. Inače, Sunce greje podjednako kao i pre par hiljada godina tako da umesto mleka za sunčanje sa preporučenim zaštitnim faktorom 30, kupite kiselo mleko, a ostatak dajte deci za flipere ako ih ima još.

To što od granice do našeg grada ima stotina zastava RS i što se gordo vijore na severcu kroz dolinu Ibra, znači da shvatimo da više od mesec dana ne postoje zastave na jarbolima u centru grada. Zastave Srbije i zastave Rusije. Nema i ne valja da stoje tu, prkosne su. Nisu predviđene budžetom zbog kojeg umalo ne uginusmo kao gladna pantljičara. Sad su skoro svi na broju kroz platni budžet naših privremenih vlasti u Prištini (povraćam na trzaj) – sve će biti kao na Kosovu, osim Srba.

Znate, ovo što sada pišem nema veze sa putom svile i Kitarom, putem vina i dolinom jorgovana. To je put zastava, poruke da vetar duva i jasnog markiranja odakle kreće ono što ne znamo. Mom stricu je odložena rutinska operacija bruha. Kažu da imaju anesteziju samo za hitne slučajeve a on je dobar i za oktobar kada krenu kiše, a do tada marljivi džipovi do prozora u blatu donosiće sve one lekove koji su baš dogovoreni i imaju licencu da leče ljudske i vanljudske oblike života. Matori mi se žešće navukao na Bisoprolol i Dilkoran kojih ima sa one strane grane. Zato ga i ne nerviram da ne padnem na trošak, pa da peglam u ilegalu po lekove. Insulin je privilegija imućnih, a rastvori koji nedostaju su novi nestali helikopter. Jer dok se ne osvestimo, nama će Bromazepam biti 110 dinara i uvek ga ima.

Ovaj put okićen zastavama više ne smrdi na Srbiju, ni Albanci se više ne slikaju pored njih. Lepše je u Nišu na keju, ili u Kraljevu. Tu nam ni lekovi neće prolaziti jer nabavićemo mi to sa juga. Vetrovi duvaju, karavani prolaze.. Ostaje samo put. Je*e mi se za rupe, to što je sve manje MTS mreže,*udalasti operatori koji iskreno kažu da je stvar pregovora a ne zagušenja..

Ali nema Bisoprolola i Dilkorana, insulina…

I nek se vije zastava, jer je..

Tuga za jug.

P. S.

 * = B

(ovde nema cenzure)

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.