Kosovsko MZ: Dogovorena kupovina 1.2 miliona Fajzerovih vakcina, stižu do kraja godine

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Kosovske vlasti postigle su dogovor sa kompanijom Fajzer o kupovini 1.213.290 antikovid vakcina, saopštili su danas iz kosovskog ministarstva zdravlja. Vakcine će stići do kraja godine, potvrdio je resorni ministar, Arben Vitia.

„Ovaj trenutak označava najvažniji korak za Republiku Kosovo protiv koronavirusa, čuvajući zdravlje građana i našeg zdravstvenog sistema“, poručili su.

Kosovsko ministarstvo zdravlja napominje da su nakon njihovog intenzivnog rada i Pregovaračkog tima za vakcinu obezbeđene dovoljne doze za sprovođenje vakcinacije izvan prioritetnih grupa, a u skladu sa planom vakcinacije.

„Kosovo ima kapacitet hladnog lanca za svaku vrstu vakcine, što omogućava njihovo skladištenje u skladu sa standardima. Odlučni smo da nastavimo brzim tempom i da postignemo vakcinaciju 60% građana do kraja 2021. godine“, poručuju iz resornog ministarstva.

Navode da će masovna vakcinacija biti važan korak ka pobedi u borbi protiv kovid-19.

Dodaju i to da će proces vakcinacije i dalje da sprovode širom Kosova obučeni timovi u skladu sa svim parametrima kvaliteta i sigurnosti.

Da je postignut dogovor sa Fajzerom, ranije danas, na sednici kosovske vlade na kojoj su odobrene nove mere potvrdio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, ali bez iznošenja drugih detalja.

Do sada je na Kosovu imunizovano svega 60.000 ljudi. Reč je o zdravstvenim radnicima i prioritetnim grupama koji su dobili vakcine koje su pristigle na Kosovo kao donacija iz programa Svetske zdravstvene organizacije – COVAX i Evropske unije.

Jedna ovakva isporuka stigla je juče – ukupno 100.620 doza Fajzerovih vakcina putem programa COVAX. Takođe je prethodno putem istog programa Kosovu dostavljeno 24.000, pa 38.400 doza. Ujedno, iz Evropske unije je isporučeno 15.000 doza.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.