Kosovsko ministarstvo trgovine zabranilo prodaju jestivog ulja iz Srbije, kažu ne ispunjava kriterijume

FOTO: Kosovsko ministarstvo trgovine

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

Oni se pozivaju na kršenje Uredbe 3/2020 o prethodno upakovanim proizvodima.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, preduzetništva i industrije Kosova (MIPT), tržišna inspekcija je, nakon pojačanih kontrola radi utvrđivanja ispravnosti količine i težine proizvoda na tržištu, izvršila čak i „laboratorijske analize“ posle kojih, je „utvrđeno da vrsta jestivog ulja na tržištu ne ispunjava kriterijume“.

Potom je Agencija za metrologiju Kosova utvrdila da ulje proizvedeno u Srbiji, „ne ispunjava kriterijum prosečne količine predviđen Uredbom 03/2020 za prethodno upakovane proizvode“.

Tržišna inspekcija je zabranila uvozniku da prodaje ovaj proizvod i naložila da ga povuče sa tržišta u roku od 15 dana.

„Pregledajte malo pažljivije osim ulja, svaki srpski proizvod je sumnjiv. Većina proizvoda nije kancerogena. Zaustavite neprijateljske proizvode“; „Kupujte FLJOILJ ulje, ne bavite se ovim sumnjivim proizvodima, PREMIUM JE TAKOĐE DOSTUPAN“; „Pogledaj šta je srpsko i ne kupuj“ – samo su neki od brojnih komentara kojima se odobrava odluka kosovskih vlasti koja je objavljena na društvenim mrežama.

U toku je kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, koja praktično i ne prestaje, a prošle godine intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. Vladajuće Samoopredeljenje je godinama bilo najglasniji zagovornik bojkota srpske robe, a dok su bili u opoziciji, predvodili su akcije glasne kampanje i akcije, tokom kojih su u više navrata prevrtani kamioni sa srpskom robom.

Zagovornici bojkota srpske robe nedavno su promovisali i novi video u kojem se u srpskom čipsu, plazmi, medenom srcu i medeli štrudlici nalaze meci od Kalašnjikova. Na to je stigao odgovor iz Beograda, i to iz ambasade SAD. Srpski i američki proizvodi zajedno, sa sve plazmom uz poruku – „Otvoreno tržište – otvoreni um“ – poručila je svojim spotom američka ambasada.

Jedan od spotova koji je najviše uznemirio srpsku i deo regionalne javnosti je spot grupe Besa Besi, u kojem devojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na zločine koje su počinili Srbi tokom rata ’99.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.