Kosovsko Ministarstvo odbrane: Pripadnici KBS dele maske u svim opštinama na Kosovu

KBS Gračanica maske
FOTO: RTK2

Pripadnici KBS-a sprovode akciju dodele zaštitnih maski građanima u svim opštinama na Kosovu s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, saopštili su iz kosovskog ministarstva odbrane za KoSSev. Potvrda stiže nakon jučerašnjih navoda Kancelarije za KiM da se ovakve akcije koje su nazvali „opasnim provokacijama“ sprovode u Gračanici i Novom Brdu, te da imaju za cilj zastrašivanje srpskog stanovništva uoči lokalnih izbora.

„Materijal koji se deli građanima Republike Kosovo, bez ikakvih razlika, samo je deo donacije koju je Vlada Savezne Republike Nemačke dodelila Kosovskim bezbednosnim snagama“, naveli su iz kosovskog ministarstva odbrane.

Tvrde da je deo donacije KBS-u opredeljen za građane i kosovske institucije.

„Ova aktivnost se sprovodi u svim opštinama Republike Kosovo. Svrha ove aktivnosti je pružanje pomoći građanima i institucijama Republike Kosovo u sprečavanju širenja pandemije kovid-19″, sopštili su za KoSSev.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, međutim, smatra da glavni cilj akcije KBS-a zapravo nije prevencija širenja virusa.

Kancelarija na čijem je čelu Petković saopštila je juče da su u više srpskih sredina na KiM-u, među kojima su Gračanica i Parteš, instalirani štandovi KBS-a, uz naznaku da je prisustvo oklopnih vozila i pripadnika ove formacije unelo uznemirenost među srpsko stanovništvo.

Petković je poručio da je reč o „opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja epidemioloških mera prevencije“.

„Oni koji su u jeku pandemije privodili srpske lekare, a vakcine iz centralne Srbije želeli da zaplene, ne mogu se sakriti ni iza kakvih zaštitnih maski“, naznačio je Petković.

Kazao je i da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM pod kontrolom, isljučivo zahvaljujući Srbiji, te da ne postoji ni jedan razlog da pripadnici KBS tamo borave.

Savetovali su im da sa oklopnim vozilima idu u albanske sredine i tamo dele zaštitne maske, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije u većinski albanskim sredinama.

Da pripadnici KBS-a dele maske u albanskim sredinama, javili su juče i prištinski mediji.

Klan Kosova je pisao da je akcija sprovedena u više gradova na Kosovu, među kojima je i Kosovo Polje. Čitaoci KoSSeva ujedno su potvrdili pripadnici KBS-a delili maske u južnom delu Mitrovice, ali i u centru Štrpca.

Pročitajte još:

Kancelarija za KiM: Pripadnici KBS dele maske u Gračanici i Partešu – „opasna provokacija“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.