Vučić zahvalan Indiji i Azerbejdžanu zbog poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije

Vučić akreditivi ambasadori
FOTO: Predsedništvo Srbije

U iščekivanju četvrtog septembra, kada prestaje da važi jednogodišnji moratorijum kojim se Srbija obavezala da neće da lobira za povlačenja priznanja Kosova, Beograd sve češće šalje zahvalnice zemljama koje nisu priznale Kosovo zbog toga što poštuju teritorijalni integritet Srbije. Dve nove uputio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je ugostio nove ambasadore Azerbejdžana i Indije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Republike Azerbejdžan Kamila Hasijeva i ambasadora Republike Indije Sandživa Kolija.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, a da je u narednom periodu potrebno da se zajednički radi na snaženju ekonomske i svake druge saradnje.

Vučić je ujedno najavio posetu predsednika ove države Srbiji, uz naznaku da će ona dati novu dimenziju saradnji.

Kako je saopšteno iz pres službe predsedništva, Vučić je ujedno kazao da Srbiju i Azerbejdžan povezuje opredeljenje za čvrsto poštovanje međunarodnog prava, te ujedno izrazio zahvalnost Azerbejdžanu za poštovanje teritorijalnog integriteta i suveriteta Srbije.

Vučić se ujedno zahvalio i novom ambasadoru Indije „na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“.

Indiji se zahvalio i na solidarnosti pokazanoj za vreme pandemije i pomoći u pribavljanju vakcina.

Vučić je ujedno izrazio uverenje da će ambasador Koli tradicionalno dobre i prijateljske veze dve zemlje, koje karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima, svojim posvećenim radom učiniti još sadržajnijim.

Prošle nedlje je seriju zahvalnica zbog poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije uputio i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, tokom boravka u više afričkih zemalja.

Selaković je posetio zemlje na jugu Afrike kojima je učio po više desetina hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Nijedna od afričkih država koje je posetio Selaković se ne nalazi na prištinskoj listi zemalja koje su priznale Kosovo.

Te upravo zbog toga je diplomatske posete srpskog ministra, šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), protumačio kao pokušaj da vakcinama namami afričke zemlje da ne priznaju Kosovo.

„Koristeći vakcine protiv kovida koje je donirala Rusija, srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, pokušao je ove nedelje da namami Keniju, Zimbabve, Zambiju, Namibiju i Angolu da ne priznaju Kosovo“, oglasio se šef kabineta kosovske predsednice.

Selaković je posetu zemljama juga Afrike započeo u istom danu, kada je predsednik Srbije optužio Prištinu za kršenje Vašingtonskog sporazma, zbog toga što je kosovski ministar odbrane pozvao Gruziju, Ukrajinu i Azerbejdžan da priznaju Kosovo.

Vučić se zahvalio Prištini zbog toga što mu je „odrešila ruke“.

„Ionako je taj sporazum važio do septembra, ako se ne varam. Hvala im što su nam pokazali pravac kojim mi treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo“, kazao je tada srpski predsednik.

Podsetimo, jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja i uzdržavanje od slanja zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne priznaju Kosovo je obaveza koju je u ime Srbije preuzeo Aleksandar Vučić potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma.

Istim sporazumom koji je potpisan septembra meseca prošle godine u Beloj kući od strane bivšeg kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, Kosovo se obavezalo na jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama.

Inače Vašingtonski sporazum je nedavno odbacila kosovska skupština.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.