Kosovski Vrhovni sud oslobodio dvojicu Srba optužbi za silovanje tokom rata '99

Jovica Dejanović (54) iz Prilužja i Đorđe Bojković (72) iz Babinog Mosta odlukom Vrhovnog suda Kosova slobođeni su optužbe za ratni zločin – silovanje Albanke tokom rata na Kosovu i Metohiji. 
 
Jedan od branilaca ova dva Srbina, advokat Miodrag Brkljač je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio je da je zajednička optužnica protiv Dejanovića i Bojkovića podignuta 2012. godine, a da je osnovni sud prvobitno doneo oslobađujuću presudu. Međutim, tužilaštvo Kosova, koje je predstavljalo čak dva britanska tužioca, Apelacionom sudu uložilo je žalbu na ovu presudu, nakon čega je ovaj sud preinačio prvobitnu odluku suda, te Dejanovića i Bojkovića proglasio krivim i izrekao im kazne od 12, odnosno 10 godina zatvora. 
 
Ubrzo su branioci Dejanovića i Bojkovića, advokati Miodrag Brkljač i Ljubomir Pantović uložili žalbu na ovakvu odluku Apelacionog suda, te je tako Vrhovni sud Kosova, 30. septembra, dvojicu Srba proglasio nevinim. 
 
"Odluka Vrhovnog suda je definitivna i to znači da su Dejanović i Bojković defintivno slobodni ljudi," objasnio je Brkljač i dodao da su njegovi branjenici imaju pravo na novčanu odštetu, ali i da ni jedan od njih neće moći da povrati, kako je Brkljač rekao, psihički mir, zdravlje, stabilnost i porodičnu sreću. 
 
„Ovo su zaista nevini ljudi, nikada više oni ne mogu da se oporave zbog onoga što im se dogodilo, nikada. Oni imaju pravo na bednu novčanu satisfakciju od države Kosovo, zbog toga što im se dogodilo i ništa drugo. Da li može neko od njih više da povrati psihički mir, zdravlje, stabilnost, sreću u porodici i tako dalje?! Teško." rekao je Brkljač. 
 
Jovica Dejanović, koji je sa Bojkovićem prusustvovao današnjoj konferenciji za štampu u prostorijama kancelarije njihovog advokata Brkljača, rekao je da je ceo proces protiv njih bio montiran.
 
„Ja sam u zatvoru imao crnu kosu, a evo izašao sam sa belom – od muke. Ceo slučaj je bio montiran, sa lažnim svedocima,“ rekao je.
 
Vidno potrešen i u suzama, Đorđe Bojković, kazao je  da su on i njegova porodica doživeli traumu ovim hapšenjem.
 
„Ja sam pod teškom depresijom, teško mi je, jer sam čist i pošten čovek. Doživeo sam tešku traumu u životu, hapšenje, upropaštavanje porodice, proterivanje iz Prištine i nemoguće mi je sad da govorim o onome što sam doživeo ja i moja deca. Njihova namera koja je, to se zna. Proterivanje sa naših vekovnih ognjišta. Oni su me optuživali da ću da pobegnem, ali ja sam im rekao da nikada neću biti izbeglica i begunac, jer nemam razloga da to budem,“ rekao je Bojković.  
 
Jovica Dejanović, Đorđe Bojković i njihov advokat Miodrag Brkljač zahvalili su se Kancelariji za Kosovo i Metohiju na pomoći i kako su naglasili –  "bezrezervnoj podršci" koja im je pružena.
 
„Ljudi stalno zovu, stalno se interesuju, imamo svaku vrstu pomoći sa njihove strane. To mogu da kažem sa zadovoljstvom, jer je to činjenica,“ podvukao je Brkljač.
 
Dvojica Srba koja su bila optužena za ratni zločin se nisu poznavili u vreme izvršavanja navodnog zločina, a Đorđe Bojković je u to vreme živeo u Prištini, što, kako je rekao Brkljač, svakako dovodi u sumnju celokupan slučaj. Oni su uhapšeni 27. septembra 2012.godine, kada su stavljeni u kućni pritvor, da bi bili oslobođeni 17. aprila naredne godine, sve do 26. juna kada su stavljeni u sudski pritvor odlukom Apelacionog suda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.