Haradinaj i Tači za međunarodnu istragu za Kumanovsku grupu. U PR protest ispred ambasade Makedonije

Međunarodna istraga u slučaju Kumanovske grupe doprineće potpunom rasvetljavanju istine, ocenili su kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i kosovski predsednik, Hašim Tači. Haradinaj će u ponedeljak i primiti porodice čiji su članovi juče osuđeni, a zbog presude na konsultacije su pozvani ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, ambasador Kosova u Skoplju, Iljberi Hisa, kao i ambasador Makedonije u Prištini. Upravo u blizini zgrade ove ambasade desetine građana protestuje, a kosovski mediji prenose i da je došlo do sukoba demonstranata i pripadnika policije.  

"Pravda treba da postoji u zemlji, počevši od potpunog rasvetljavanja događaja u svim njegovim dimenzijama," naveo je Haradinaj, saopšteno je takođe iz Vlade Kosova, iz koje ističu i da su "veoma pažljivo" i "posebno oprezno" pratili sudski proces i kazne izrečene od strane suda u Skoplju.

Protest u Prištini, među njima i kosovski premijer

Nakon što su sinoć navijači u Gnjilanu zapalili makedonsku zastavu, iz revolta zbog odluke makedonskog suda, u Prištini građani protestuju pred makedonskom ambasadom. Koha navodi i da je u jednom trenutku došlo do sukoba između policije i demonstranata, kojima pripadnici policije nisu dopustili da se približe zgradi ambasade. Protestu se, prenosi Ljajmi, priključio i Haradinaj koji je najavio da će u ponedeljak primiti porodice osuđenih. 

Makedonski sud osudio je juče 33 člana takozvane Kumanovske grupe na ukupno 746 godina zatvora, dok ih je četvoro pušteno na slobodu.

Ova grupa, koju čine Albanci iz Makedonije i sa Kosova, učestvovala je u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu, sredinom maja 2015. godine, tokom kojih je, kako su mediji izvestili – poginulo 8 pripadnika makedonske policije i još 10 učesnika pucnjave, od kojih 9 sa Kosova. 

Kako su porodice i građani dočekali njihova tela čitajte u vestima:

Tela ubijenih Albanaca u Kumanovu dopremljena na Kosovo i predata porodicama (VIDEO)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.