Kosovski poslanici o dijalogu: „Majstor manipulacije javnim mnjenjem“, „referendum“, „sporazum kao suvenir“…

Kako dalje u dijalogu sa Beogradom i hoće li i kosovska opozicija postati deo pregovora koji su u, kako se ističe u javnosti – završnoj fazi, teme su o kojima se diskutuje u Skupštini Kosova. Rezoluciju o dijalogu sa Srbijom predložila je Socijaldemokratska partija, koja je i zahtevala raspravu. Rezoluciji se, prema najnovijim informacijama, protive Demokratska liga Kosova i Samoopredeljenje. Sa druge strane, opozicioni poslanici mahom kritikuju kosovskog predsednika koji predvodi prištinski tim u dijalogu. Govorili su i o podeli Kosova, te istakli da bi odluke o razgovorima sa Beogradom trebalo da se donose na referendumu. Jedan od predloga je da prištinski sveobuhvatni tim za dijalog predvodi sadašnji gradonačelnik opštine Srbica i član porodice Jašari, Bekim Jašari. Sednica i dalje traje.

Haradinaj: Uzmite učešće

Nakon što je predstavio izveštaj o pregovorima sa Beogradom, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, pozvao je poslanike da „preuzmu odgovornost“ i uzmu učešće u „završnoj fazi dijaloga“.

“Donesite odluku o procesu, uzmite učešće u procesu i nemojte da mislite da kroz ovaj proces možemo da se svetimo jedni drugima. Unutrašnja politička previranja su neprestana i ona se nastavljaju čitavog života. Osetljive teme, kao što je ova, moramo da analiziramo kako bi njome mogli da se bavimo sada,“ rekao je Haradinaj.

Ljimaj: Važan trenutak 

Zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj je izjavio da je odavno prošlo vreme kada je jedna osoba odlučivala u ime Kosova, dodajući da već postoji širi konsenzus.

„Dobar dogovor je dobar za zemlju, loš dogovor će se preneti na čitav naš život. Pozicija posmatrača ne pripada Skupštini Kosova. Možemo da ostanemo posmatrači i kažemo da smo u krivu, ali će ta greška koštati državu. Imamo važan trenutak – da polako pronađemo formulu za tim i formulu platforme i principa i budemo spremni za zaključivanje ovog procesa,“ dodao je Ljimaj.

Ljimaj je pozvao političke partije da se okupe i razgovaraju o ovoj temi, kako ne bi postale „žrtve propagande“.

Hadžiu: Jašari da nas predvodi, jer nam se porodica Jašari pridružila u najtežim danima

Poslanik PDK-a, Bekim Hadžiu, predložio je gradonačelnika Srbice, Bekima Jašarija, za lidera „jedinstvenog tima“ za dijalog.

„Kako bi proverili da li ste za konsenzus, za jedinstvo, za pridruživanje u dijalogu sa Srbijom, ja predlažem da Bekim Jašari – sin heroja Hamze Jašarija – predvodi Jedinstveni tim u kojem bi bili predstavnici svih političkih parlamentarnih partija i opozicije, predsednika, predsednika skupštine, premijera i neophodnih stručnjaka,“ rekao je Hadžiju, prenosi Koha.

„Predlažem Bekima Jašarija za lidera Jedinstvenog tima, jer nam se porodica Jašari pridružila u najtežim danima našeg naroda, pokazala nam pravi put, i danas, kao nikada do sada posle rata, potreban nam je nezavisan lider koji ujedinjuje sve – poziciju i opoziciju, sve ljude, i ne dozvoljava bilo kakvu trgovinu zemljom. Zato, poštovane opozicione kolege, posvedočimo da nismo suprotstavljeni, već ujedinjeni tokom ovog procesa i drugih procesa od značaja za zemlju,“ dodao je.

Molićaj: Nema podele, Tači hoće da bude spasilac

Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je rekao da rezolucija koju je predložila ta stranka ima za cilj „normalizaciju trenutne situacije“ u vezi sa dijalogom sa Srbijom, kako bi zajedno odlučili kako delovati dalje.

Govoreći o podeli, Molićaj je prozvao Predsednika Kosova.

„Hašim Tači je majstor manipulacije javnim mnjenjem, postavio je temu podele Kosova kako bi postigao efekat da, kada se prihvati suštinska autonomija za Srbe na Kosovu, on kaže – Ja sam spasilac podele Kosova. Ne postoji podela Kosova, to je laž, to je prevara, to je samo koncept straha i panike,“ rekao je Molićaj.

Zeka: Haziri ne bi pomenuo podelu da nije čuo

Međutim, poslanik Nisme Miljaim Zeka smatra da će se o podeli razgovarati, ali da to ne može da bude dogovoreno bez pristanka Vašingtona i Brisela.

„Rekao sam da će na stolu (pregovaračkom) biti i podela, i bila je podela i podela je,“ rekao je Zeka, prenosi Koha.

Kako je lider LDK-a, Ljutfi Haziri, upravo kosovski zvaničnik koji je i aktuelizovao pitanje podele na kosovskoj političkoj sceni, Zeka je naveo da „Haziri nije budala“, te da on ne bi smeo da pomene pitanje podele „da to nije čuo“ od međunarodnih predstavnika.

“Pozivam sve političke stranke da sednemo i izgradimo političku platformu i sa njom krenemo u Brisel. Ako je budemo imali, predsednik Tači ne bi smeo da krši tu platformu,“ naveo je takođe Zeka.

Po rečima Zeke, „Amerikanci vrlo jasno kažu da u dijalogu nema crvenih linija“.

Poglavlje 35 – „zavisnost Srbije od Kosova“; Beograd hoće „asimetričnu Asocijaciju, čiji bi glavni grad bila Severna Mitrovica“

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je naveo da članstvo Srbije u EU zavisi od dogovora sa Kosovom.

Kurti je kritikovao nastavak dijaloga i postizanje novih dogovora, bez sprovođenja prethodnih, tvrdeći da je cilj svega dijalog, a ne novi dogovori.

“Zavisnost Srbije od Kosova se zove Poglavlje 35. Glavni cilj Srbije je da stvori asimetričnu Asocijaciju, čiji bi glavni grad bila Severna Mitrovica,“ rekao je Kurti.

“Dijalog se vodi tamo gde je Tači,” rekao je poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, dodajući da je kojim slučajem Hašim Tači gradonačelnik, dijalog bi bio na opštinskom nivou.

„Ovo je olimpijada olimpijade i potrebne su Majljinde za politički dijalog, a nas zastupa Predsednik Kosova“

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Korab Sejdiju kritikovao je predsednika Tačija, koji, kako tvrdi, po Ustavu ne može da zastupa Kosovo u dijalogu, a bez saglasnosti Skupštine.

“Ovo je olimpijada olimpijade i potrebne su Majljinde za politički dijalog, a nas zastupa Predsednik Kosova. Da li imamo sposobnije ljude za tako nešto? Treba da znamo ko zastupa zemlju u ovim razgovorima, jer bilo koji sporazum koji on potpiše nema pravni efekat i on važi samo za njega,” naglasio je Sejdiju.

Osmani: O dijalogu sa građanima, da odluče referendumom, ko potpiše da mu bude jasno da sporazum može da stavi u džep i nosi kući kao suvenir

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani istakla je da nijedan politički lider ne bi smeo da potpiše sporazum sa Srbijom, koji „krši suverenitet Kosova i koji je protivan principima državnosti“, već da o tome može da odluči „samo narod na referendumu“.

„Kako pitanja koja su sada na pregovaračkom stolu ne utiču na tehnička pitanja, već na definiciju države Kosovo, karakter definisan u Deklaraciji o nezavisnosti koji danas izražava volju naroda, ne političare na Kosovu u ovoj sali ili u inostranstvu koji mogu potpisati ugovore za područje ili pitanje koje ugrožava unutrašnju funkcionalnost Kosova kao države, o takvim stvarima bi trebalo da se razgovara sa ljudima, da o tome odluče referendumom; pa ako neko radi za tako sulude ideje, neka mu bude jasno da komad sporazuma koji je potpisao može da savije, stavi u džep i odnese ga svojoj kući kao suvenir,“ rekla je ona, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.