Kosovski parlamentarni izbori: "Svi smo mi vojnici države Srbije!"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, preneo je danas u Severnoj Mitrovici poziv srpske vlade da i Srbi sa Severa Kosova izađu u nedelju na kosovske parlamentarne izbore. Iz ove kancelarije večeras je i zaključeno da će se Srbi sa Severa Kosova "jednodušno odazvati pozivu države."

Marko Đurić se u Severnoj Mitrovici danas sastao sa gradonačelnicima četiri severne opštine, te predstavnicima srpskih državnih institucija sa Severa Kosova. Na sastanku je zaključeno da će se Srbi sa Severa Kosova, kako stoji u saopštenju iz Kancelarije za KiM, „jednodušno odazvati pozivu države da izvrše svoj zadatak i uzmu učešća u političkoj borbi za ostvarivanje državnih, nacionalnih interesa Republike Srbije kroz glasanje na izborima za Skupštinu Privremenih institucija samouprave u Pokrajini.“


"Svojim radom u privremenim institucijama i nastavkom pregovora, svakim danom činićemo separatiste u Prištini sve daljim od ostvarivanja njihovih ciljeva, a našu pregovaračku poziciju sve snažnijom," ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koje se završava usklikom "Živela Srbija!"


Za razliku od Đurićeve prekjučerašnje prve zvanične posete Kosovu i Metohiji u ulozi direktora ove kancelarije, današnja poseta nije bila medijski najavljena.

I gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, potvrdio je da će srpsko političko rukovodstvo sa Severa Kosova poslušati srpsku vladu i izaći na izbore.

U izjavi za KoSSev, on je ponovio svoj ranije iznešeni lični stav da je protiv izbora, ali da će poslušati svoju državu.

„Ja ne menjam stav, ali ako nam država kaže drugačije, a mi smo ovde svi vojnici države Srbije, i ono što nam ona kaže – mi moramo da slušamo. Na kraju krajeva, mi ne možemo bez države Srbije,“ rekao je Vulović. 

Na pitanje kakva će biti kampanja u naredna dva dana, Vulović kaže: „Ma koja kampanja! Ne znam šta sa kampanjom. Verovatno ćemo se sastati sa državnim vrhom. Državni vrh će se oglasiti sa pravoslavnom crkvom i vladom i to je za nas jasna poruka da mi kao vojnici Srbije moramo u stroj i da slušamo!“

Ovo će biti prvi parlamentarni, a drugi kosovski izbori na kojima učestvuju Srbi sa Severa Kosova, nakon što su u novembru i decembru prošle godine, odnosno u februaru i martu 2014, glasali na lokalnim izborima. Tadašnji izbori su u srpskoj javnosti predstavljeni kao statusno neutralni. 

Međutim, izbori koji se u nedelju očekuju na Severu Kosova, biće prvi na kojima će na izbornim listićima biti jasno istaknuti grb i naziv "Republika Kosovo". 

Do sada na Severu Kosova nije bilo predizbornih aktivnosti, ali se vode ozbiljne tehničke pripreme za izbore. Izostali su skupovi, kampanje, isticanje izbornog materijala. Jedina najavljena aktivnost okupljanja je koncert narodne pevačice i nekadašnje aktivistkinje JUL-a, Zorice Brunclik, veče pred izbore, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.