Kosovski MUP: EUROPOL odobrio odluku o početku saradnje sa Kosovom. Pacoli: Na listi smo prioriteta za članstvo

Vest je ažurirana u 21.20

EUROPOL je doneo odluku o početku saradnje sa Kosovom, saopšteno je iz kosovskog MUP-a. O tome je, dodaje se, zvanično obavešten ministar Fljamur Sefaj, koji se danas sastao sa direktorom EU-a za bezbednost, Olivierom Onidijem. On mu je preneo da je EUROPOL, na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora – doneo odluku da Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica ove organizacije, te da će EUROPOL sa Kosovom zaključiti Radni sporazum, dodaje se u saopštenju. Nema, međutim, informacije kada će ovaj sporazum i da bude zaključen. 

21:20 – Pacoli: Na listi smo prioriteta za članstvo 

"Kosovo se nalazi na listi prioriteta članstva u EUROPOL-u! Veoma sam srećan što rad našeg ministra unutrašnjih poslova, policijskih tela i njegovih lidera, koordinisano lobiranje ministarstva spoljnih poslova – deo dinamične vlade poput vlade premijera Haradinaja – donosi plodove. Međunarodna integracija Kosova se ne može zaustaviti!" – poručio je kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, na svom Fejsbuk nalogu.

Na sastanku, na kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije, Špend Madžuni, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv "svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma".

Predstavljeni su i rezultati Kosovske policije u "prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma," dodaje se. 

Ostali detalji nisu saopšteni. 

Kosovo aktivno lobira za učlanjenje u INTERPOL i EUROPOL gotovo tri godine unazad. Sa ova dva mehanizma sarađuje preko UNMIK-a, predstavnika EU-a i EULEX-a, dok je zahtev za učlanjenje u INTERPOL kosovska vlada ove godine i povukla. Detaljnije o lobiranju i povlačenju zahteva na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.