Kosovska skupština o pravosuđu na Severu, Novom Kosovu…

Nacrt zakona o socijalnim preduzećima i izveštaj zaštitnika građana za 2016. godinu razmatrani su na današnjoj sednici Skupštine Kosova. Dobar deo ovog zasedanja utrošen je na pitanja poslanika, a jedno od njih je poslanica Samoopredeljenja Aljubljena Hadžiu uputila premijeru Haradinaju. Zatražila je njegovo mišljenje o Sporazumu o pravosuđu postignutom u Briselu.

"Sporazum o pravosuđu je nešto o čemu se dogovaralo u Briselu. Takav je kakav je, ne mislim da je savršen, ali ima za cilj da dovede zakone na Sever Kosova. Bitno je da imamo zakone na celom Kosovu i da se ustav i zakonodavni okvir poštuje na Severu. Kada kažem da nije savršen, mislim da mora još puno stvari da se uradi na Severu što se tiče zakona," rekao je Haradinaj.

Pročitajte još: 

Haradinaj: Ulagaćemo na Severu

"Znamo da ste bili protiv ovog dijaloga i sporazuma i Vi premijeru i Vaša stranka. Izgleda da se mišljenje menja kada se dođe na vlast. I sudije su podnele nelegalnu zakletvu pred Tačijem," kazala je Hadžiu.

"Moja celokupna ocena dijaloga je da nakon sporazuma iz aprila 2013. imamo stagnaciju. Nema logike da Kosovo nastavi sa dijalogom, ako nemamo uzajamno priznanje sa Srbijom. Sećam se učešća Srba na prvim izborima, bio je prelepljen grb Kosova. Sada se stvari menjaju," rekao je Haradinaj.

Predsednik kosovske vlade je pozvao ministre da učestvuju na zasedanjima skupštine, priznajući da je u trenutnoj vladi veliki broj zamenika ministara.

"Svaki ministar koji ne dolazi na zasedanje je protiv toga da budem premijer. Ovo je podsetnik, inače preduzimamo mere. Ovaj broj zamenika ministara je iz tog razloga, jer imamo takvu konstalaciju u vladi, ja ću se truditi da oni zarade svoje plate," dodao je Haradinaj.

Lider i poslanik Samoopredeljenja Visar Imeri poručio je tokom zasedanja da je potpisani ugovor o izgradnji termoelektrane Novo Kosovo "skandalozan" i da "šteti kosovskoj ekonomiji".

"Ovo je najveći posleratni projekat, ali je takođe netransparentan. Elektrana Novo Kosovo imaće blok od 500 megavata, povraćaj investicija će biti oko 21%, dok će biti povećana cena električne energije od 28 do 32%. Verujem da je ovo dovoljno da pokaže koliko su projekat i ugovor skandalozni. Ovo je prvi slučaj privatizacije kapaciteta za proizvodnju električne energije na Kosovu, jednako je privatizaciji zemlje," rekao je Imeri.

Poslanik DPK Hajdar Beća bio je drugačijeg mišljenja.

"Ovo je rezultat rada bivšeg ministra Bljeranda Staviljecija, neporecivo je to da je ovo jedan od najvećih projekata koji će biti značajan za našu ekonomiju. Biće investirano 1.3 milijardi evra, i omogućiće otvaranje 10.000 radnih mesta," rekao je Beća.

U načelu je usvojen Nacrt zakona o socijalnim preduzećima, za koji je glasalo 64 poslanika. Onih protiv nije bilo, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Što se tiče izveštaja ombudsmana, Hiljmija Jašarija – za 2016. godinu, on kaže da je ova institucija uputila 123 preporuke.

"Kod zakonodavstva – imamo veliki broj zakona koji se prosleđuju skupštini i začuđujuća je činjenica da više od 50% njih su dopune i izmene. To utiče na kvalitet zakona. Problem je i što se mnogi zakoni podudaraju, nisu usaglašeni i podstiču nesigurnost onih koji ih sprovode. Što se tiče sudskog sistema, odugovlače se sudski procesi. Ostaje zabrinutost što u 2016. imamo više od 60.000 rešenja koja nisu rezultirala izvršenjem. Nastavlja se nedostatak sudske kontrole prema javnoj administraciji. Takođe se nastavlja sa nedostatkom nadoknada štete zbog koje se krše ljudska prava. Ne postoji nijedan zakonski mehanizam koji garantuje građanima da dobiju nadoknadu, ako se njihova prava krše od strane javnih organa," rekao je Jašari.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.